30 Απριλίου 2013

Μυστικά και συμβουλές για ''μερακλίδικο'' και ''μαεστρικό'' ψήσιμο του oβελία

Mπορεί η παραδοσιακή μαγειρίτσα να βάζει τέλος στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας (και όχι μόνο) όμως ο οβελίας την Κυριακή του Πάσχα είναι γεύμα-σταθμός για τους καλοφαγάδες. Γι' αυτό και το αποτέλεσμα επιβάλλεται να είναι άψογο!













Το στήσιμο και το σούβλισμα του αρνιού δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση, γι' αυτό και μερικές συμβουλές λύνουν... χέρια. 

Εργαλεία

Σύρμα για το στερέωμα του αρνιού στη σούβλα
1 πένσα
Σπάγκο για το ράψιμο
1 χοντρή βελόνα

Υλικά

1 ματσάκι με μυρωδικά (ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι)
1 φλιτ. του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας μουστάρδα
Χυμό απο 1 λεμόνι
Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Πάρτε ένα αρνάκι (όχι πολύ μεγάλο) και αφαιρέστε το λάρυγγα και όλα τα εντόσθια.

Πασπαλίστε την κοιλιά του αρνιού εσωτερικά με μπόλικο αλατοπίπερο και ρίγανη αν προτιμάτε.

Περάστε το αρνί στη σούβλα παράλληλα με τη σπονδυλική του στύλη προσεκτικά για να μην καμπουριάσει του αρνί. Στη συνέχεια προσπαθήστε να περάσετε τη σούβλα απο το λαιμό και το κεφάλι έτσι ώστε να βγεί απο το κέντρο του κεφαλιού. 

Δέστε καλά με σύρμα το λαιμό του αρνιού επάνω στη σούβλα. 

Τραβήξτε τα πόδια του αρνιού επάνω απο τη σούβλα, σταυρώστε τα, και δέστε τα καλά και αυτά με σύρμα. 
Κάντε δύο εσωτερικά δεσίματα με σύρμα στο σώμα του αρνιού για να στερεωθεί καλά.

Ράψτε την κοιλιά του αρνιού με σπάγκο, με τη βοήθεια μιας σακοράφας.

Αφού έχετε ετοιμάσει το αρνί όπως παραπάνω, στηρίξτε τη σούβλα επάνω στην ψησταριά. Αρχικά το αρνί πρέπει να απέχει απο τη φωτιά 40-50 εκατοστά. 

Ξεκινήστε να γυρίζετε τη σούβλα χωρίς να σταματάτε με σταθερό ρυθμό. Τα κάρβουνα πρέπει να είναι μοιρασμένα σε όλο το μήκος του αρνιού για να πετύχετε το ομοιόμορφο ψήσιμο, δίνοντας περισσότερη έμφαση στα πόδια και το λαιμό που ψήνονται πιο δύσκολα.

Πάρτε ένα μπολάκι και βάλτε το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, το χυμό απο το λεμόνι και τη μουστάρδα. Μόλις φτιάξετε το μίγμα αυτό πάρτε το μπουκετάκι με τα μυρωδικά βουτήξτε το μέσα και αλείψτε με αυτό το αρνί κατά διαστήματα. 
Το ψήσιμο του αρνιού εξαρτάται απο το βαρος του. Για παράδειγμα ένα αρνί 10-12 κιλά χρειάζεται τουλάχιστον 5 ώρες για να ψηθεί. 

Θυμηθείτε μια ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του αρνιού κατεβάστε το αρνί πιο κοντά στη φωτιά γαι να πετύχετε την τραγανή πέτσα που τους ξετρελαίνει όλους. 

Για να καταλάβετε πότε είναι έτοιμο το αρνί σας για κατανάλωση θα δείτε ορισμένες σχισμές στα μπούτια και στην πλάτη. 

Καλή σας όρεξη!

tsardaki.gr


Με πληροφορίες από easy-cook.gr


Ετικέτες

2 σχόλια:

Τη 30 Απριλίου, 2013 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ένα μυστικό που μου έμαθαν κάποιοι βλάχοι ειδικοί στο ψήσιμο. πριν κλανουμε οτιδήποτε και αφού έχουμε βάλει το αρνάκι στη σούβλα το καταβρέχουμε με πολύ νερό. Κατόπιν τα αλάτια κλπ. Το δοκίμασα. 100% επιτυχία

 
Τη 30 Απριλίου, 2013 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxaxa, klanoume?

 

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα