31 Οκτωβρίου 2014

Φωτοδιαδρομή tovoion.com : Λάγκα, Βράχος, Τεχνητή Λίμνη Βράχου



λάγκα









Σήμερα παρέα με τον μικρό Παναγιώτη, ξεκινήσαμε από την Νεάπολη, για να πάμε στον Βράχο της Καστοριάς για να δούμε εκεί την τεχνητή λίμνη. Πήγαμε από την Εγνατία προς το Άργος Ορεστικό, και εκεί ρωτώντας, ακολουθήσαμε τον δρόμο που θα μας οδηγούσε , όπως μας είπε ένας κύριος  από το Άργος, με καταγωγή από την Λάγκα, προς την Λάγκα και μετά στον Βράχο, γιατί και τα δύο αυτά χωριά βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

Μετά την βόλτα μας στον Βράχο, ακολουθήσαμε τον δρόμο προς το Καστανόφυτο , από εκεί προς την Δαμασκήνια , είδαμε για μια ακόμα φορά τα Όντρια, από μακριά, ελπίζω στο μέλλον να ανέβουμε εκεί,  και λίγο μετά την Δαμασκηνιά και τα Όντρια, σταματήσαμε την σημερινή μας φωτοδιαδρομή.







Λάγκα, Βράχος, Τεχνητή Λίμνη Βράχου
Στο καφενείο του Βράχου




Ο Βράχος:


Ένας από τους οικισμούς του Δήμου Άργους Ορεστικού που μπορεί να μαγέψει τους επισκέπτες. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο γραφικό χωριό με πλακόστρωτα καλντερίμια και  είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.080 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόιο, στους πρόποδες των Μικρών Οντρίων . Οι λιγοστοί κάτοικοί του προσπαθούν να διατηρήσουν μέχρι σήμερα την παραδοσιακή ομορφιά του χωριού τους. Μετά την κατασκευή φράγματος, η δημιουργία τεχνητής λίμνης δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους του νομού αλλά και σε επισκέπτες να απολαύσουν τη δροσιά του νερού της λίμνης. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καθιερωθεί κολυμβητικοί αγώνες κάθε Ιούνιο. Η λίμνη προσφέρεται και για άλλου είδους δραστηριότητες όπως κανό και καγιάκ, χωρίς όμως να υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις για την άσκηση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Από τον οικισμό του Βράχου ξεκινάνε πολλά περιπατητικά μονοπάτια με εύκολες και πιο απαιτητικές διαδρομές στον ορεινό όγκο των Οντρίων. Μάλιστα, υπάρχουν και διαδρομές για mountain bike. Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν τοπικούς μεζέδες στο καφενείο του χωριού ή στον οικισμό της Λάγκας. Ο επισκέπτης πρέπει να έχει υπόψη του ότι δε θα συναντήσει οργανωμένες επιχειρήσεις για υποδοχή μαζικού τουρισμού αλλά αγνούς και φιλικούς κατοίκους.






Λάγκα:


Ορεινό χωριό σε υψόμετρο 1040μ. χτισμένο στις παρυφές των Οντρίων και του Γράμμου απέναντη από τον Βράχο . Πυκνά δάση με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν έναν πλούσιο βιότοπο και δημιουργούν ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο όλο τον  χρόνο, και ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Πέτρινα σπίτια που δένουν με την φύση και νερά που τρέχουν σαν ασημένιες φλέβες στις πλαγιές των βουνών, δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά στο τοπίο. Προετοιμάσου να  εξερευνήσεις την περιοχή με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τζιπ. Καφέ στο καφενείο του χωριού και… ξεκινάμε. Αν θες να πάρεις τον δρόμο της φύσης, ετοίμασε το σακίδιό σου και τον εξοπλισμό σου. Σίγουρα η φωτογραφική  μηχανή θα σου χρειαστεί. Πολλές και πανέμορφες είναι οι διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος. Από τον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Κρυονέρι, στα Όντρια, στα Γούπατα, στα χωριά του Βοΐου, στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Αν πάλι προτιμάς τα extreme sports, πολλές από τις κορυφές των Οντρίων χρησιμοποιούνται ως θέσεις αναρρίχησης από ορειβατικούς συλλόγους. Μετά την εξερεύνησή σου, φαγητό με ντόπιες συνταγές στην ταβέρνα του χωριού. Καθόλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με σημαντικότερες τη   Γουρουνοχαρά τον Δεκέμβριο, τα γλέντια με παραδοσιακή μουσική στις 21 Μαΐου και το τελευταίο  σαββατοκύριακο του Ιουλίου, και την γιορτή Παραδοσιακής Πίτας.













Τεχνητή Λίμνη Βράχου:


Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία βρίσκεται στο βουνό Όντρια  (οροσειρά του Βοΐου) σε υψόμετρο 950μ., σε απόσταση 1,2 χιλ. από το χωριό Βράχος και το μέγιστο βάθος της φθάνει τα 35 μέτρα.






Δείτε τις καταπληκτικές φωτογραφίες εδώ

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα