26 Νοεμβρίου 2014

Πεζοπορία του Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης στα Μικρά Όντρια


Εξόρμηση στα Μικρά Όντρια έχει προγραμματίσει για την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όπως διαβάσαμε στο site του Συλλόγου www.eosthessalonikis.gr



Διαβάζουμε:




Λάγκα

Αναχώρηση ώρα 07:00 από τα γραφεία του Συλλόγου Καρόλου Ντηλ 19 και Τσιμισκή.



Ακολουθούμε την Εγνατία προς Καστοριά. Μέσο Άργους Ορεστικού φτάνουμε στο χωριό Λάγκα και μετά στο διπλανό χωριό Βράχος περίπου στις 10:00.



Περπατούμε μέχρι το εκκλησάκι της Ανάληψης. Μία πορεία 1 ώρας μέσα από ένα πανέμορφο δάσος. Εδώ θα γίνει ολιγόλεπτη στάση για ανασύνταξη της ομάδας.



Συνεχίζουμε προς την κορυφή των μικρών Οντριων και μετά κατηφορίζουμε μέχρι την πηγή Κεφαλόβρυσο, διάρκειας 1,5 ωρών περίπου.



Επιστροφή από δασικό δρόμο στο Βράχο, σε μία ώρα περίπου.



Σύνολο 4 ώρες περίπου.



H περιοχή έχει ιδιαίτερη ομορφιά, αλλά θέλει πολύ προσοχή η πεζοπορία από το εκκλησάκι μέχρι την κορυφή λόγω του εδάφους που είναι γεμάτο ανοίγματα από την διάβρωση του ασβεστολιθικού υπόβαθρου.



Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα περπατήσουμε (όσοι θέλουν) μέχρι την όμορφη τεχνητή λίμνη του Βράχου.



Λίγες πληροφορίες για το βουνό Οντρια…



Σκεφθείτε ένα κώνο πεσμένο στο πλάι με τη βάση του όρθια. Αυτό είναι το σχήμα των Οντριων (μικρή και μεγάλη, στο ίδιο ορεινό σύμπλεγμα) που εξαιτίας του χαρακτηρίσθηκε το «ανάποδο» βουνό.



Όταν το προσεγγίζει κανείς έχει την εντύπωση ότι πλησιάζει ένα εγκαταλελειμμένο κάστρο. Πρόκειται για ψευδαίσθηση αφού τα εμφανιζόμενα σαν τεχνητά τείχη ουσιαστικά είναι φυσικές προεκβολές του βράχου που όμως σχηματίζουν ένα πραγματικό κάστρο. Η δε επιφάνειά τους (ουσιαστικά δεν υπάρχει κορυφή αλλά ένα λοξό επίπεδο) είναι γεμάτη από αξιοπερίεργα γεωλογικά (καρστικά) φαινόμενα και κοιλώματα που ενώ θα μπορούσαν να θεωρηθούν δεξαμενές φτιαγμένες από άνθρωπο, είναι όμως φυσικές. Στα πλαϊνά του υπάρχει ένα καταπληκτικό δάσος από οξιές και καστανιές.



Τα Οντρια είχαν μερίδιο, όπως όλος ο Γράμμος, στον εμφύλιο με φοβερές μάχες να έχουν διεξαχθεί πάνω τους. Τίποτα όμως από τη σημερινή ηρεμία δεν θυμίζει εκείνη την εποχή.



Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, αντιανεμικό/αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, ζακέτα fleece, θερμοεσώρουχο, νερό τουλάχιστον 1,5 λίτρο, σκούφος/καπέλο, γάντια, μπατόν.



Tο πρόγραμμα της εξόρμησης μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως των καιρικών συνθηκών και μονοπατιών και για λόγους ασφαλείας, από τους συντονιστές της εξόρμησης.



Περισσότερες πληροφορίες κάθε Τετάρτη στα γραφεία του Συλλόγου μετά τις 20:30.



Αντίτιμο συμμετοχής: 12 ευρώ και 10 ευρώ για φοιτητές και άνεργους.



Συντονιστές εξόρμησης: Κεραμιτζής, Τερζίδης

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα