30 Ιανουαρίου 2014

Κόβουμε τη βασιλόπιτά μας...



Με μεγάλη μας χαρά 


σας προσκαλούμε 


στην κοπή της βασιλόπιτάς μας 


που θα πραγματοποιηθεί 


την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 


και ώρα 11 το πρωί 


στο καφενείο του χωριού μας.





Κόβουμε τη βασιλόπιτά μας...





Ελάτε να ανταλλάξουμε ευχές για μια ευτυχισμένη χρονιά!






Με τιμή 


για το Δ.Σ.


Θανάσης Παπαλάμπρου


πρόεδρος



Ετικέτες ,

12 Ιανουαρίου 2014

Οι προλήψεις της γιαγιάς...



Οι προλήψεις της γιαγιάς...


Διάφορες οι προλήψεις της γιαγιάς...

Προσπάθησα πολλές φορές φορές να απαλλαγώ από αυτές, αλλά δε τα κατάφερα. Τις κουβαλάω ακόμα, όπως κουβαλάω τη γιαγιά. Αυτά τα δύο πάνε μαζί και τα αγαπώ.

Ξεκινούν από τις ιστορίες για τις νεράιδες που περπατούσαν τις νυχτιές στα σοκάκια του χωριού ( «Μα σαν τις δείτε, μη τις μιλήσετε, γιατί θα σας πάρουν τη μιλιά. Και σα νυχτώσει, δεν πρέπει να σφυρίζετε γιατί θα σας ακούσουν και θα ΄ρθούν»).
Πολλές ήταν οι φορές που περπατούσαμε νύχτα στα δρομάκια του χωριού, με την ελπίδα ότι θα συναντούσαμε κάποια νεράιδα. Μα δε θα της μιλούσαμε -φόβος και γοητεία συνάμα!

Σαν ερχόταν το ηλιοβασίλεμα, τρέχαμε πεινασμένοι στο σπίτι ζητώντας μια φέτα ψωμί. «Όταν βασιλεύει ο ήλιος, δεν κάνει να τρώτε» έλεγε η γιαγιά. «Έτσι έκανα μικρή εγώ και έχασα τη μάνα μου». 
Στεκόμασταν τότε στο παράθυρο και περιμέναμε τη δύση του ήλιου.

- Και που πηγαίνει τώρα ο ήλιος γιαγιά;
- Στο σπίτι του, να κοιμηθεί.
- Και που είναι το σπίτι του;
- Πίσω από το βουνό.

Στα απαγορευμένα ήταν και το ράψιμο ενός κουμπιού δίχως να βγάλουμε το ρούχο από πάνω μας. «Αν ράβεστε πάνω σας, θα ξεχνάτε συνεχώς» έλεγε. «Θα χάσετε το θυμητικό σας». Αν βιαζόμασταν έπρεπε πρώτα να δαγκώσουμε τρεις φορές το μικρό μας δαχτυλάκι. Έτσι δε θα μας πρόδιδε η μνήμη μας. Ακόμη και σήμερα όταν ράβω κάτι βιαστικά πάνω μου, δαγκώνω το δάχτυλό μου!

Κάτι άλλο που πρόσεχε πολύ ήταν να μη τύχει και ξεχάσει την μπουγάδα έξω από το σπίτι μετά τη δύση του ήλιου. Έτσι και συνέβαινε αυτό, δεν φορούσαμε τίποτε αν δε το σιδέρωνε πρώτα με το σίδερο που γέμιζε αναμμένα κάρβουνα για να ζεσταθεί. Σιδερώνοντας τα ρούχα, θα καίγονταν τα στοιχειά της νύχτας που είχαν φωλιάσει μέσα τους.

Αλλά και πουλιά είχαν τη θέση τους στις προλήψεις. Και στο χωριό ήταν πολλά. Άλλοτε κρυμμένα στις φωλιές των δέντρων και άλλοτε πετώντας χαρούμενα, μας συντρόφευαν με το κελάηδισμά τους στα λιβάδια και τους μπαξέδες.  Σαν ερχόταν όμως ο κούκος, εκτός από την άνοιξη, έφερνε και το φόβο μαζί του. «Όταν τον πρωτοακούσετε, μη σας βρει νηστικούς» έλεγε η γιαγιά. Αυτό μας έκανε να τσιμπολογούμε συνεχώς, ώστε όταν τον ακούσουμε να είναι το στομάχι μας γεμάτο.

Ύστερα ήταν η κουκουβάγια. Αν στεκόταν πολλές ώρες πάνω σε ένα σπίτι, έλεγε η γιαγιά: 
«Να δούμε τι κακό θα φέρει» και έκανε τον σταυρό της. Τι έφταιγε το κακόμοιρο το πουλί  και το θεωρούσαν προάγγελο κακών μηνυμάτων; 

Προλήψεις τόσες... κι άλλες τόσες....

Καλού κακού όμως, ας προσέχουμε.
Κανείς δεν ξέρει όσα ήξερε η γιαγιά.

Της Όλγας Κοκκίνου, από το βιβλίο της «Η γιαγιά Πηνιώ» 
© tsardaki.gr 


http://www.tsardaki.gr/2013/04/blog-post_4131.html

Ετικέτες

06 Ιανουαρίου 2014

Σήμερα τα Φώτα κι ο Φωτισμός. Φωταράδες και άλλα έθιμα





Θεοφάνεια ή Φώτα. 

Από τις μεγάλες γιορτές του ελληνορθόδοξου εορτολογίου. Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. 





Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνεια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.

Κατά τα Θεοφάενια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.

Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανίων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Το τριήμερο ξεκινά με τον εκκλησιασμό των χριστιανών το πρωί της παραμονής των Θεοφανίων. Στους Ιερούς ναούς ψάλλεται η ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών» και κατόπιν λαμβάνει χώρα ο «Μεγάλος Αγιασμός» που την ημέρα αυτή τελείται μέσα στον ναό. Οι πιστοί, αφού πάρουν αγιασμό και αντίδωρο, θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Εκεί, οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν το νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι και τα παιδιά θα ξεχυθούν στα σπίτια για να ψάλουν τα κάλαντα των Θεοφανίων:

«Σήμερα τα Φώτα κι ο φωτισμός,
η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.
Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό,
κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά.
Όργανο βαστάει, κερί κρατεί,
και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.
Αϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή,
βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί.
Ν’ ανεβώ επάνω στον ουρανούς,
να μαζέψω ρόδα και λίβανους».

Τα έθιμα της ημέρας τελειώνουν αργά το βράδυ και τα μεσάνυχτα πιστεύεται ότι ανοίγουν οι ουρανοί. Την ώρα εκείνη, λέει η παράδοση, όποιος ευχηθεί κάτι με όλη του την καρδιά, θα πραγματοποιηθεί. Η μέρα των Θεοφανίων ξεκινά με τον εκκλησιασμό των πιστών. Στους ναούς ψάλλεται, όπως και την προηγουμένη, η ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών». Ακολούθως, ο ιερέας και οι πιστοί θα βγουν από τον ναό και θα κατευθυνθούν στο σημείο, όπου θα γίνει η «κατάδυση του Σταυρού».

Το σημείο αυτό είναι κάποιο λιμάνι, ποτάμι, πηγάδι, δεξαμενή ή απλώς μια εξέδρα στο προαύλιο της εκκλησίας πάνω στην οποία, σε ειδικό σκεύος, θα γίνει η τελετή. Οι καμπάνες σημαίνουν χαρμόσυνα και ο ιερέας ρίχνοντας τον σταυρό στο νερό ψάλλει το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε».

Λευκά περιστέρια ελευθερώνονται και πετούν στον ουρανό, ενώ, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πέφτουν στα νερά οι «βουτηχτάδες» για να πιάσουν τον σταυρό. Το έθιμο ονομάζεται «πιάσιμο του σταυρού» και εκείνος που θα βρει και θα πιάσει πρώτος τον σταυρό θεωρείται τυχερός και ευλογημένος.

Σε όλη την Ελλάδα αναβιώνουν έθιμα και παραδόσεις σχετικά με τα Φώτα, καθώς γιορτάζεται όχι μόνο ο διωγμός των καλικάντζαρων αλλά και η βάφτιση του Χριστού. Ωστόσο, εκτός από τον αγιασμό των υδάτων που γίνεται σε όλη τη χώρα, κάθε περιοχή διατηρεί τα δικά της, ιδιαίτερα έθιμα.

Ειδικά η Μακεδονία είναι τόσο πλούσια σε έθιμα, που σχεδόν κάθε περιοχή της έχει ξεχωριστό τρόπο εορτασμού των Θεοφανείων. Μπαμπούγερα, Αράπηδες και Φωταράδες είναι μερικά μόνο από τα έθιμα που τηρούνται στη βόρεια Ελλάδα κι έχουν τις ρίζες τους στη διονυσιακή λατρεία.

Φωταράδες: Σύμφωνα με αυτό το έθιμο ένας άνδρας, ο "βασιλιάς" ο οποίος φοράει το ταλαγάνι και είναι φορτωμένος με κουδούνια, ανοίγει το χορό ακολουθούμενος από τους φωταράδες που κρατούν ξύλινα σπαθιά για να χτυπήσουν οποιονδήποτε προσπαθήσει να πάρει το λουκάνικο που στήνεται στη μέση του χωριού. Το συγκεκριμένο έθιμο αναβιώνει σε κάποια χωριά της Χαλκιδικής.

Καμήλα: Στην Γαλάτιστα Χαλκιδικής για να γιορτάσουν τον αγιασμό των υδάτων στολίζουν μια καμήλα. Έξι άνδρες μπαίνουν κάτω από το ομοίωμα της καμήλας και βαδίζουν ρυθμικά- ή χορεύουν- κουνώντας κουδούνια και τραγουδώντας.

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει ξεκινήσει από ένα πραγματικό περιστατικό, την απαγωγή μιας κοπέλας στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο αγαπημένος της για να την πάρει πίσω έστησε για αντιπερισπασμό ένα γλέντι και έφτιαξε ένα ομοίωμα καμήλας, κάτω από το οποίο κρύφτηκε ο ίδιος και οι φίλοι του, μπήκαν στο σπίτι των απαγωγέων και πήραν πίσω την κοπέλα.

Αράπηδες: Οι αράπηδες είναι ένα έθιμο που αναβιώνει σε χωριά της Καβάλας και της Δράμας. Σύμφωνα με την παράδοση, οι αράπηδες ήταν άνδρες που πολέμησαν στο πλευρό του Μεγαλέξανδρου και με τους αλαλαγμούς τους κατάφεραν να διώξουν του ελέφαντες των Ινδών αντιπάλων. Ακολουθώντας αυτή την παράδοση, οι σύγχρονοι αράπηδες ντύνονται με προβιές και ζώνονται κουδούνια και διώχνουν τους καλικάτζαρους και τα κακά πνεύματα από το χωριό, με τον ίδιο τρόπο που οι πρόγονοι τους έδιωξαν τους ελέφαντες.

Μπαμπούγερα: Τα μπαμπόυγερα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα κάποιων χωριών της Δράμας. Το έθιμο ξεκινά από την παραμονή των Φώτων, όταν οι γυναίκες παίρνουν στάχτη και τη σκορπίζουν με το δεξί χέρι γύρω από το σπίτι προφέροντας ξορκιστικές λέξεις για να φύγουν τα "καλακάντζουρα". Ανήμερα τα Φώτα και μετά τον αγιασμό των υδάτων, τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία, φορώντας προβιές ζώων και κρατώντας ένα σακούλι-θεωρητικά- γεμάτο με στάχτη για να χτυπούν όσους συναντούν και να φοβερίζουν τα "καλακάντζουρα". 




www.tsardaki.gr

Ετικέτες

01 Ιανουαρίου 2014

Eυχές για το νέο έτος





Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Λαγκιωτών «ο Άγιος Νικόλαος»


σας εύχεται


Δημιουργική, γεμάτη υγεία και αγάπη ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ!










Το 2014 να είναι η χρονιά που θα μας φέρει όλους ακόμη πιο κοντά και θα μας χαρίσει όσα έχουμε ονειρευτεί.








Ακολουθούν κάποιες ευχές που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο:




Καινούργιος χρόνος έφτασε χαρές να σε γεμίσει
Και να σου τρέξουν τα καλά
σαν το νερό στη βρύση






Χαρά, υγεία, προκοπή
Στις οικογένειες σας,
Στα χείλη αναστεναγμός
Να μην φανεί ποτέ σας.

Στους φίλους τους αγαπητούς
Πού χουν μεγάλη αξία
Εύχομαι «Χρόνια πολλά!»
Μα πάνω απ΄όλα υγεία!







ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΡΟΝΟ..
ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ' ΣΤΕ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟ ΠΟΝΟ!!!!







2014 ευχές για υγεία, ευημερία, ευτυχία και επαγγελματική άνοδο.



Αν το 2014 ήταν πλανήτης, να είναι ο ήλιος για να κάψει το κακό. Αν ήταν στοιχείο της φύσης να είναι νερό για να σβήσει την φωτιά που άναψε το 2013, και αν ήταν ευχή τότε να είναι η ευτυχία στην ζωή όλων σας.







Για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς σας εύχομαι υγεία, ευτυχία και ευημερία.



Ευτυχισμένο το 2014 με υγεία, χαρά και ευτυχία… My best wishes!



Ευτυχισμένο το 2014. Εύχομαι φέτος η φλόγα της αγάπης να καίει για να ζεσταίνει και να μαλακώνει τις καρδιές όλων. Υγεία, ευτυχία, ελπίδα και Καλή Χρονιά.



Ευχές για ένα νέο ξεκίνημα, μια πιο όμορφη και γλυκιά ζωή και μια καρδιά πλημμυρισμένη από ευτυχία.








Εύχομαι η νέα Χρονιά να σου φέρει τις πιο όμορφες στιγμές που θα θυμάσαι σ’ όλη σου τη ζωή! Υγεία, αγάπη, χαμόγελο και δύναμη να είναι γεμάτη κάθε σου στιγμή και κάθε στόχος που θέτεις να επιτυγχάνεται! Φιλιά Πολλά!



Εύχομαι ολόψυχα ευτυχισμένο το νέο έτος.



Εύχομαι τα Χριστούγεννα και ο Νέος Χρόνος να φέρουν την αγάπη και την ειρήνη σε σας και σε όλο τον κόσμο.



Εύχομαι το 2014 να είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο. Να έχουμε όλοι μας υγεία και ευτυχία.



Ευχόμαστε σε εσένα και την οικογένειά σου, η καινούργια χρονιά να είναι πλούσια σε ευτυχία και πάμφτωχη σε κακές στιγμές.



Και αν δεν γευθείς τα δώρα του κοίταξε στην ψυχή σου και ένα πλατύ χαμόγελο θα έχει η μορφή σου.



Καλές γιορτές. Πολλά φιλιά.



Μην ψάχνεις το γιατί και μην πιστεύεις κανένα. Ο Άη Βασίλης έρχεται πάντα για τον καθένα.



Να σαι καλά χαρούμενη και η οικογένειά σου. Το πιο ωραίο δώρο του; να έχεις την υγειά σου.



Να τα πω; … Με 1 γέλιο κι 1 δάκρυ με απέραντη αγάπη εύχομαι οι φετινές γιορτές να ναι όπως τις θες! Χρόνια Πολλά!



Ο καινούριος χρόνος να είναι για σας μόνο χαρές, ευτυχία και υγεία. Πολλά φιλιά.



Ο νέος χρόνος να σου κλείσει ραντεβού με την Ευτυχία, τη Νίκη, τη Χαρά, την Αγάπη, την Ελπίδα ή την Αρετή και να πάρει μαζί του την δεσποινίδα Μοναξιά που ήταν πιστή σου σύντροφος ως τώρα.




  • Όλα τα θέλω σου να πραγματοποιηθούν με την καινούργια χρονιά και η κάθε μέρα της να κυλά με υγεία και ευτυχία.

  • Σας εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να σας βρει ερωτευμένους και να σας ταξιδέψει σ” έναν κόσμο γεμάτο ευτυχία φέρνοντας στην αγκαλιά σας ένα υγιέστατο μωράκι.

  • Σου εύχομαι με όλη μου την καρδιά, τις πληγές που άνοιξε το 2013, να τις γιατρέψει το 2014 όχι μόνο επιφανειακά αλλά ριζικά και να σου δώσει την δύναμη να παλέψεις για να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου και να κερδίσεις όλα όσα σου αξίζουν.

  • Σου εύχομαι μέσα απ” την καρδιά μου μια χρονιά διαφορετική με 2014 πόρτες ανοιχτές προς την επιτυχία.

  • Στους γονείς μου εύχομαι χρόνια πολλά και χαρούμενο το νέο έτος. Σας αγαπώ πολύ.

  • Το νέο έτος ας σου δώσει τους καρπούς των κόπων σου και ας τους γευθείς με υγεία και ηθική ικανοποίηση.



  • Το νέο έτος να σας φέρει υγεία, χαρά, αγάπη. Χρόνια πολλά.

  • Του Αϊ Βασίλη η καρδιά θ” ακούγετε παντοτινά. Μην έχεις απορία!  Αν σταματήσει να χτυπά θ” αλλάξω μπαταρία!

  • Χαρούμενη, δημιουργική, γεμάτη όνειρα, μηνύματα, προκλήσεις Νέα Χρονιά με όμορφες & ξεχωριστές στιγμές! Χρώματα, ήχοι, μουσικές & αρώματα να ομορφαίνουν την κάθε μας μέρα!

  • Χρόνια Πολλά γεμάτα υγεία. Καλή Χρονιά!

  • Χρόνια Πολλά κ καλή χρονιά με υγεία πάνω απ’ όλα! Εύχομαι ο καινούριος χρόνος να σου φέρει ό,τι πραγματικά επιθυμείς κ να είσαι πάντα δημιουργικός, δραστήριος κ πνευματικά ακόρεστος. Να περνάς όμορφα!

  • Χρόνια Πολλά! Σου εύχομαι η νέα χρονιά να είναι καλύτερη απ’ αυτήν που φεύγει και να ‘σαι πάντα καλά.. Φιλιά Πολλά!

  • Χρόνια πολλά. Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος.








ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!






Ετικέτες