30 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση συνιδιοκτητών Δάσους Λαμπανόβου






                                    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΤΑΚΤΙΚΗΣ  ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ




                                  ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ




                               ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ  ΕΞ  ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ  ΔΑΣΟΥΣ



                                ΛΑΜΠΑΝΟΒΟΥ  ΛΑΓΚΑΣ



λαμπάνοβο, λάγκα, δάσος




Σας προσκαλούμε στην τακτική γενική συνέλευση 

που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου 2014,


ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ. στο δημοτικό σχολείο Λάγκας.





   ΘΕΜΑΤΑ  ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ


1. Οικονομικός απολογισμός ετών 2013-2014 


2. Υλοτόμηση ιδιόκτητου δάσους συνεταιρισμού


3. Ανάθεση δικηγόρου για την ολοκλήρωση σύνταξης του μητρώου μελών του συνεταιρισμού





Σε περίπτωση μη απαρτίας η γενική συνέλευση θα επαναληφθεί στις 19 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ. στον ίδιο χώρο.





Παρακαλούνται τα μέλη του συνεταιρισμού να παραβρεθούν στη συνέλευση για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τα παραπάνω θέματα!


Ετικέτες , , ,

Τα Όντρια στην Προϊστορική Περίοδο



Η γεωλογική σύσταση, η δομή των πετρωμάτων και η ύπαρξη απολιθωμάτων και σπηλαίων, προσδίδουν στα Όντρια ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τη σκοπιά αυτή η αξία τους ξεπερνάει τα ερασιτεχνικά ενδιαφέροντα και απευθύνεται στην επιστημονική έρευνα.




λάγκα, όντρια
Τα Όντρια από τη Λάγκα

 Σε παροχημένες εποχές, που οι μορφές ζωής του πλανήτη μας περιορίζονταν στο υγρό μόνο στοιχείο, τα Όντρια και όλη μαζί η γύρω περιοχή ήταν αρκετά κάτω από τη θάλασσα. Ήταν ένας θαλασσινός βυθός, όπου τα ποικίλα ασπόνδυλα έμβια όντα (μαλάκια) ζούσαν κατά μυριάδες και με την πάροδο του χρόνου μετέβαλαν μερικά επουσιώδη χαρακτηριστικά σχηματίζοντας διάφορες νέες υποκατηγορίες.



Οι μακρινές όμως αυτές εποχές, ήταν εποχές που ο φλοιός της γης άλλαζε όψη, γιατί οι αναστατώσεις ήταν συχνές και μεγάλες. Οι εξάρσεις των βυθών των θαλασσών και οι υπερπτυχώσεις, τουλάχιστον στον σημερινό Ελλαδικό χώρο, ήταν ένα φαινόμενο περίπου γενικό. Την περίοδο αυτή άλλες περιοχές καταπλακώνονταν, άλλες αναδύονταν και ο χρόνος με τον τρόπο του προετοίμαζε το έδαφος για το ζωικό και φυτικό βασίλειο σε νέες μορφές ζωής, περισσότερες και τελειότερες.



 Σε περιόδους κάτω από παρόμοιες συνθήκες δημιουργήθηκαν τα παλαιογενή και μεσοζωικά στρώματα του Βοΐου όρους και κατά συνέπεια τα απολιθωματοφόρα στρώματα των Οντρίων με τα άπειρα είδη οστράκων, με ένα είδος καρχαρία, που εξέλιπε και με κορμούς δέντρων στις ανατολικές  κατωφέρειες των Καστανοχωρίων.



 Όταν συντελέστηκε η οριστική -οριζόντια περίπου- ανάδυση των Οντρίων, που από βυθό μεταβλήθηκαν σε βουνό, η διαβρωτική επενέργεια του νερού της βροχής στα ασβεστολιθικά πετρώματά του μετέβαλε τη γεωλογική φυσιογνωμία της περιοχής.  Τα κάρστια ή καρστικά φαινόμενα, που βέβαια δε σπανίζουν στον τόπο μας, στα Όντρια είναι πάμπολλα και ποικίλα (υπάρχουν σε μικρότερη έκταση κυρίως στις τοποθεσίες Ντίρμα, Τρύπες και Ντουλότο της Δαμασκηνιάς). Οι άπειρες καρστικές γούρνες κυρίως του τύπου των δολινών, με τις καρστικές διαρροές (καταβόθρες), δηλ. τις οπές προς υπόγειους οχετούς, καθιστούν το βουνό σπάνια περίπτωση του φαινομένου αυτού. Αποτέλεσμα της χημικής και διαβρωτικής ενέργειας του νερού είναι η ύπαρξη πολλών στοών και σπηλαίων, καθώς και πολλών υπόγειων και επίγειων οχετών και αυλάκων. Η παράδοση πως η φλογέρα βρέθηκε από τα Όντρια στο Κεφαλόβρυσο της Θεσσαλίας, ενσαρκώνει την αλήθεια πως το βουνό με τις διάφορες καρστικές μορφές διώχνει τα νερά υπογείως.



 Στα κεφαλάρια ή κεφαλόβρυσα, που τα  νερά τους έρχονται από ψηλότερες γούρνες, δεν ανήκει μόνο το γνωστό Κεφαλόβρυσο, αλλά και τρεις βρύσες της Δαμασκηνιάς (οι δύο Κουδουνόβρυσες και ο Βόμπιλος, που, όταν βρέχει στα Όντρια, το νερό τους βγαίνει θολό και κατεβάζει φύλλα οξιάς).  Κεφαλόβρυσο επίσης είναι και η πηγή του Μητρούση (ψηλότερα από τον Βράχο). Όταν πέρυσι (σ.σ 1979) οι βροχές κράτησαν πολλές ημέρες, οι πηγές άνοιξαν και το νερό πέρασε ορμητικά  από τις αυλές και τους κήπους και παρέσυρε ότι βρήκε μπροστά του. Το ίδιο έγινα και μια φορά πριν από τον μεγάλο πόλεμο.



 Η καρστική περιοχή των Οντρίων με το λαβιρυνθώδες σύστημα μπορεί κάποτε να μας αποκαλύψει τον υπόγειο πλούτο της. Για τη στιγμή είναι ένα μυστήριο που κοιμάται, μα που κάποτε θα μιλήσει...



 Εδώ και χρόνια ανάμεσα στην Όρλια και στον Τεκέ εντοπίστηκαν στρώματα με απολιθωματοφόρα μάρμαρα και άρχισε με επιτυχία η εκμετάλλευσή τους.






λάγκα, όντρια
Απολιθώματα

στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο

Κοζάνης

  Τα απολιθώματα των Οντρίων και των Καστανοχωρίων, γενικότερα αρχίζουν από τον παλαιοζωικό και φτάνουν ως τον καινοζωικό αιώνα. Τα παλιότερα είναι οι όστριες και τα κοράλλια. Σύμφωνα με τη γνώμη  καθηγητή Παλαιοντολογίας, είναι τα αρχαιότερα της Βαλκανικής χερσονήσου. Οι κώνοι απαντώνται σε μεγάλη ποικιλία και σε βαθμό  που ένας ειδικός να μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του είδους.



 Συλλογές των απολιθωμάτων αυτών, υπάρχουν στα δύο Γεωλογικά και Παλαιοντολογικά μουσεία των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στο Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών ν. Κοζάνης καταλαμβάνουν τις προθήκες της πρώτης αίθουσας.



  Τα απολιθώματα αυτά συνοπτικά κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:


  1. Κοιλεντερωτά (εξακοράλλια)

  2. Είδη κώνων

  3. Μαλάκια γαστερόποδα της ομοιογένειας των τρυπανιδών (τουριτέλες, φλογωτά, διατηρητές και ραβδοφόρα τρύπανα) και της ομοιογένειας των ελικοειδών (έλικες ή κοχλίες)

  4. Κάρδια, όστρεα (στρείδια), ακανθωτά και διάφορα άλλα είδη

  5. Όστριες

  6. Πρωτόζωα ριζόποδα (νομισματόλιθοι ή νουμμουλίτες)

  7. Είδη της οικογένειας των μυτιλιδών (μυτίλοι οι εδώδιμοι)

  8. Θαλάσσιος καρκίνος της οικογένειας των καρκινιδών

  9. Εχινόδερμα (εχίνοι ή αχινοί)

  10. Δόντια είδους καρχαρία και

  11. Τεμάχια απολιθωμένων κορμών δέντρων



  Αλλά η περιοχή των Οντρίων δεν πρέπει να έμεινε έρημη και κατά τη νεολιθική εποχή. Μια λίθινη αξίνα από τα Καστανοχώρια της ανατολικής πλευράς, είναι μια ένδειξη ζωής νεολιθικών ανθρώπων.





Από το βιβλίο «ΤΑ ΟΝΤΡΙΑ το βουνό μας»

του Άρη Σωτ. Μπακαΐμη



Ετικέτες ,

28 Σεπτεμβρίου 2014

Ρώσικο portal δημοσιεύει βίντεο του Συνδέσμου μας...


Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε σήμερα, ανοίγοντας τα email μας.



Ένα μήνυμα γραμμένο στα Ρώσικα που μεταφράζοντάς το στη σχετική σελίδα της google, μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Ο αποστολέας μας εκφράζει τον θαυμασμό και την επιθυμία του να επισκεφτεί το χωριό μας.



Το γνώρισε όπως λέει μέσα από τα βιντεάκια μας που δημοσιεύει το portall.zp.ua !!!



Γνωρίζαμε ότι το lagka.gr είναι ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο σε συγχωριανούς μας του εξωτερικού, αλλά και σε απόδημους από άλλες περιοχές. Να που μαθαίνουμε όμως, ότι μας παρακολουθούν και μας αγαπούν και άνθρωποι που καμία σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα.



Ευχαριστούμε




lagka




lagka



Ετικέτες ,

27 Σεπτεμβρίου 2014

Όντρια: Στοιχεία σχετικά με την ονομασία τους




Τα Όντρια ανήκουν στον ορεινό όγκο του όρους Βοΐου και έχουν υψόμετρο 1596μ. Χωρίζονται στα Μεγάλα (ή Τρανά) και στα Μικρά Όντρια. 








Λάγκα, Lagka, ontria, όντρια
Τα Όντρια

Τα πρώτα καταλαμβάνουν το νότιο τμήμα του βουνού, τα δεύτερα το βόρειο. Παλαιότερα συνήθιζαν να τα λένε περισσότερο «'Οντρα» (τα) και σπάνια Λιόντρα (τα). Οι τύποι Όντρια (η) και Όδρυα πρέπει να θεωρηθούν λόγιοι, ενώ ο τύπος Όντρας (σε αρσενικό γένος) είναι οπωσδήποτε λανθασμένος. (Το δίψηφο σύμφωνο ντ σ΄όλους τους τύπους, ακόμη και στις παρεμφερείς λέξεις που αναγράφονται παρακάτω, προφέρεται πάντοτε ως D).



Στη ΒΑ επέκταση των Μεγάλων Οντρίων υψώνεται η μακρόστενη και αρκετά επίπεδη ράχη της Όρλιας (υψ. 1354 μ.). Η ονομασία της παλαιότερα συνηθιζόταν σε ουδέτερο γένος (τα Όρλια) και λιγότερο σε θηλυκό (η Όρλια). Κατά την παράδοση, το όνομα οφείλεται σε ουρλιαχτά λύκων. Και στα Γρεβενά μια κορυφή  της Πίνδου ονομάζεται Όρλιακας.



Στο ν. Σερρών Όρλιακο (το) ονομάζονταν παλιότερα το χωριό Στρυμονικό και η γέφυρα τπου αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης - Σερρών. Ομώνυμο χωριό υπάρχει και στην περιοχή που διαρρέεται από τον Εριγώνα ποταμό.



λάγκαΓια τους κατοίκους των άλλων περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας ο γεωγραφιός όρος «Όντρια» προσδιορίζει ευρύτερη έκταση και περιλαμβάνει όλα τα γύρω χωριά. Μερικές φορές και όλα τα Καστανοχώρια.

Κοντολογίς, ως χωριά των Οντρίων κατά πρώτο λόγο, χαρακτηρίζονται όσα έχουν εκτάσεις στο βουνό, ή συνορεύουν με αυτό.

Αυτά είναι:

ο Βράχος (π. Σκούμτσικο), η Λάγκα, το Πετροπουλάκι (π. Έζερετς), το Σκιερό (π. οι Λουβράδες).



Τα Όντρια υψώνονται ανάμεσα στους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης. Η επικοινωνία ανάμεσα στους κατοίκους των δύο νομών συνεχίζεται χωρίς διακοπή, αν και δεν υπάρχει οδική σύνδεση. Οι ζώνες επαφής είναι κυρίως δύο: η μια στα νότια των Οντρίων μέσω του αυχένα που συνδέει τη Λάγκα και τον Βράχο με τη Ζώνη και η άλλη, βόρεια από τα υψώματα που βρίσκονται στα ενδιάμεσα της Δαμασκηνιάς και του Καστανόφυτου. Το πέρασμα γίνεται και πάνω από το βουνό, αλλά συνήθως αποφεύγεται.



Aπό το βιβλίο «ΤΑ ΟΝΤΡΙΑ το βουνό μας»

του Άρη Σωτ. Μπακαΐμη






Ετικέτες ,

26 Σεπτεμβρίου 2014

Διακοπή λειτουργίας των σχολικών μονάδων του Δήμου Άργους Ορεστικού την τελευταία ημέρα της Εμποροπανήγυρης






Ως λαό μας χαρακτηρίζει η βαρύτητα που δίνουμε σε έθιμα και παραδόσεις προκειμένου να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα. 



Η Εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού αποτελεί από το 1600 το μεγαλύτερο οικονομικό, ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός για την τοπική μας κοινωνία. 



Ο Δήμος Άργους Ορεστικού σεβόταν ανέκαθεν το εθιμικό δίκαιο που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως υπερισχύει του νομικού, όπως στην περίπτωση της λειτουργίας των σχολείων την τελευταία ημέρα της Εμποροπανήγυρης.



Έτσι, ο Δήμαρχος, ως εκφραστής των τοπικών συμφερόντων αποφασίζει να διακόψει τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Άργους Ορεστικού  για την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, ώστε να δώσει και συμβολικά στους μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν ομαδικά σε όλες τις δυνατότητες που δίνει ένα τόσο σημαντικό γεγονός για τον τόπο τους.



Σε μια περίοδο κρίσης αξιών και ταυτότητας, η υπεράσπιση των παραδόσεων και των εθίμων είναι ηθική μας υποχρέωση.





Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού



Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

Ετικέτες ,

Σύγχρονη ποίηση: Πώς θα έγραφε ο Κίπλινγκ το διάσημο ποίημά του σήμερα



Αν μπορείς να αρχίσεις τη μέρα σου χωρίς νικοτίνη ή καφεΐνη,










Αν μπορείς να είσαι ήρεμος/η αγνοώντας πόνους και κούραση,





Αν μπορείς να μη διαμαρτύρεσαι και να μην κάνεις τους ανθρώπους να σε βαριούνται με τα προβλήματά σου,





Αν μπορείς να τρως το ίδιο φαΐ κάθε μέρα και να είσαι ευγνώμων για αυτό,





Αν μπορείς να καταλάβεις πότε οι αγαπημένοι σου είναι πολύ απασχολημένοι για να σου αφιερώσουν χρόνο,





Αν μπορείς να αδιαφορήσεις όταν οι άνθρωποι ξεσπάνε πάνω σου,





Αν μπορείς να δεχθείς κριτική και κατηγορίες χωρίς αντίσταση,





Αν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον κόσμο χωρίς ψέματα και εξαπάτηση,





Αν μπορείς να νικήσεις το άγχος χωρίς ιατρική βοήθεια,





Αν μπορείς να χαλαρώσεις χωρίς αλκοόλ,





Αν μπορείς να κοιμάσαι ήρεμος κάθε βράδυ,... 





τότε κατά πάσα πιθανότητα είσαι ο οικογενειακός σκύλος!


Ετικέτες ,

Κοινωνικά: «Έφυγε» συγχωριανός μας



λάγκα, περικλής ριζόπουλος

Απεβίωσε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ο συγχωριανός μας Περικλής Ριζόπουλος του Αθανασίου.






     Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.......Τα συλλυπητήρια στους οικείους του.



Ετικέτες , ,

24 Σεπτεμβρίου 2014

Λάγκα: Kι ύστερα τραγούδησε ο Τόλης....




λάγκα


Γνωστό όχι μόνο στο νομό Καστοριάς, αλλά και πέρα από τα όρια αυτού, είναι ότι η Λάγκα βρίθει επιστημόνων.



Αλλά όχι μόνο... Καλλιτέχνες οι Λαγκιώτες σε ότι κι αν ασχολήθηκαν. Χτιστάδες, ραφτάδες....καλλιτέχνες στο είδος τους.



λάγκαΠοιός είπε όμως ότι δε μπορεί να υπάρξει συνδυασμός επιστήμονα και καλλιτέχνη;

Όποιος νομίζει ότι δε μπορεί να συνυρπάξει ο επιστήμονας με τον καλλιτέχνη, διαψεύδεται!



Ο Αποστόλης Ζιάκας, νωρίς τα ξημερώματα μετά το καλοκαιρινό μας γλέντι, ύστερα από προτροπή όσων γνώριζαν την καλλιτεχνική του αυτή πτυχή, έπιασε το μικρόφωνο και ..... δείτε τι έγινε...




Ετικέτες , , , ,

Πρόσκληση για την 4η γιορτή παραδοσιακής πίτας








Λάγκα, 4η γιορτή πίτας,lagka, giorti pitas
Πρόσκληση για την 4η γιορτή παραδοσιακής πίτας





Ετικέτες , , ,

23 Σεπτεμβρίου 2014

Προς όλους τους Λαγκιώτες





λάγκα, λάγγα, λαγκιώτεςΑγαπητοί συγχωριανοί






Με τη δημιουργία του site αυτού τον Φεβρουάριο του 2013, ελπίζαμε ότι και με αυτό, θα μπορούσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με πολλούς από εσάς που βρίσκεστε μακριά.





Η ελπίδα αυτή, στο πέρασμα του χρόνου έγινε βεβαιότητα... και αυτό το χρωστούμε σε εσάς αλλά και στους πολλούς φίλους του χωριού μας.


Μας στηρίξατε και γι αυτό σας ευχαριστούμε.


  Κατά καιρούς λαμβάνουμε μηνύματα, μέσα από τα οποία ζητάτε πληροφορίες για αγαπημένους συγχωριανούς, όπως να μάθετε που βρίσκονται, διευθύνσεις, τηλέφωνα κ.λ.π.





Γίνατε έτσι οι «γονείς» του επόμενου βήματος.





Μέσα λοιπόν από το lagka.gr θα σας φέρουμε κοντά για μια ακόμη φορά...





Δημιουργούμε ξεχωριστή σελίδα με τα στοιχεία όσων περισσότερων Λαγκιωτών μπορούμε. Ζητούμε λοιπόν τη βοήθειά σας...


ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙΤΕ σε αυτή, δεν έχετε παρά να μας στείλετε email με τα στοιχεία που επιθυμείτε να γίνουν γνωστά (τηλέφωνα, διευθύνσεις -σπιτιού, εργασίας. blog ή site αν έχετε, επάγγελμα κ.λ.π.) -εμείς ξεκινήσαμε ήδη με όσα γνωρίζουμε-


  Δεν έχετε παρά να κάνετε «κλικ» στο παρακάτω κουμπάκι και να επικοινωνήσετε για τον λόγο αυτό.





  Βέβαιοι ότι κι αυτή τη φορά θα ανταποκριθείτε, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.











Ετικέτες , , ,

19 Σεπτεμβρίου 2014

Όντρια: 'Ενα βουνό αλλιώτικο από τα άλλα....!!!





«Βγήκαν
οι Βλάχοι στα βουνά, βγήκαν κι οι βλαχοπούλες


βγήκαν και τα βλαχόπουλα λαλώντας τις φλογέρες»







Τα όντρια από τη Λάγκα







Στις βορειοανατολικές εσχατιές της Πίνδου πολυδαίδαλο
υψώνεται το Βόιο όρος, που, πριν να ημερέψει και να σβήσει στους  γήλοφους 
και τις ακροποταμιές του Αλιάκμνονα, αναδιπλώνεται και σχηματίζει τα
Όντρια, το βουνό  ΜΑΣ!!!





Να πει κανείς πως έχουν το δικό τους χρώμα, είναι λίγo... κάθε βουνό είναι μια παρουσία που δύσκολα επαναλαμβάνεται. Να πει πως διαφέρουν, δεν κυριολεκτεί, γιατί οι διαφορές πάντα υπάρχουν.


Τα Όντρια, είναι ένα βουνό πέρα για πέρα αλλιώτικο από τα άλλα... ιδιόχρωμο και ιδιόμορφο! Θωρώντας τα από μακριά είναι σα να βλέπει κανείς ένα βουνό-οροπέδιο (οι εγκυκλοπαίδειες ως οροπέδιο επί του Βοΐου όρους το αναφέρουν), ένα τραπέζιο που γέρνει ελαφρά στη ΒΑ πλευρά και που στις άλλες πλευρές παρουσιάζει απότομες απολήξεις, σχεδόν κάθετες.





Από σιμά τα χαρακτηριστικά τους σχηματοποιούνται, μορφοποιούνται και τονίζονται ιδιαίτερα... κι από σιμότερα όχι απλώς εντυπωσιάζουν, αλλά υποβάλλουν!!!





Οι βράχοι είναι κοφτοί, θεόρατοι, απλησίαστοι! Ζώνουν το βουνό από τις τρεις μεριλες και δεν ημερεύουν σχεδόν πουθενά, γιατί το πελώριο τεθλασμένο τείχος κυμαίνεται από 50 ως 100 μέτρα. Αποτελούν ένα πελώριο τεθλασμένο τείχος, που στη θέση κάθε πέτρας έχει έναν ολόκληρο βράχο.





Εντυπωσιάζουν οι συνεχόμενοι βράχοι, υποβάλλουν οι απότομες προεξοχές και τα αγριόδεντρα που είναι φυτρωμένα στις σχισμές και μετεωρίζονται στο κενό, τονίζοντας το μεγάλο ύψος και ενσταλάζοντας το ανάλογο δέος. 





Ένα τεράστιο, υπερφυσικό «κυκλώπειο τείχος» που σχηματίστηκε ποιος ξέρει ύστερα από τι κοσμογενικές αναστατώσεις, ένα πέτρινο ζουνάρι, όπως το ονομάζουν οι κάτοικοι των γύρω χωριών, ζώνει το μεγαλύτερο μέρος του βουνού. Μια λέξη, τη λέξη « ζ΄ναρ» ψελλίζουν και είναι σα να εκφράζονατι για το πιο απλό πράγμα. Συνηθισμένοι στις υπερβολές του βουνού, απλοποιούν γεγονότα και πράματα και λακωνίζουν.





Οι πλαγιές πέφτουν σχεδόν απότομες και είναι κατάφυτες. Οι νεροσυρμές, που ζωντανεύουν στις δυνατές νεροποντές και τον χειμώνα, όταν λιώνουν τα χιόνια, είναι γυμνές και τα νερά πετιούνται ατίθασα  κι αφρίζουν καθώς συναντούν τη σκληρή πέτρα σ΄όλο τον απότομο κατήφορο. 


 Στα θεόρατα βράχια φωλιάζουν αγριοπούλια κι από καιρό σε καιρό ακροζυγιάζονται αϊτοί περήφανοι και παντεπόπτες....





 Όταν ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και φυσούν βοριάδες, τα φαλακρά ανεμόραχα γίνονται απλησίαστα και το σύδεντρο της οξιάς, δέρνεται  αλύπητα και η φωνή του γίνεται πολύβουο μοιρολόι.





Το χειμώνα με το Νοτιά κινούν οι νεροσυρμές. Όταν όμως γυρίσει βοριάς τα βράχια γεμίζουν μικρά κρύσταλλα.





 Τα περάσματα για να ανέβει κανείς στο βουνό είναι μετρημένα:  ένα στη Σκάλα πάνω από τον Βράχο. άλλο ένα πάνω από τη Δραγασιά, ένα τρίτο στο Ούσι προς τη μεριά της Λάγκας, άλλο ένα στα πλευρά του μεγάλου φαραγγιού προς το Πετροπουλάκι και μια μικρότερη σκάλα βγαίνει στην κορυφή της Μύτκας. Σ΄ άλλες μεριές -μετρημένες κι αυτές-μπορεί να σκαρφαλώσει μόνο ένας τσομπάνος, ένας κυνηγός... όποια γενιά ζυμώθηκε με την κακοτοπιά κι έχει αντοχή και θάρρος.





Κατά τη μεριά της Ανατολής, όπου υψώνεται η «Όρλια», οι προσβάσεις είναι αρκετές -η σπουδαιότερη είναι η Ντουρβαρόστρατα-, αλλά για την καρδιά των Οντρίων όλες συγκλίνουν σ΄ένα μοναδικό μονοπάτι που βγαίνει στη βρύση του Φλώρη κοντά στο Κεφαλόβρυσο.





Αν τύχει να ανηφορίσει κανείς στα Όντρια, απ΄ όπου κι αν πάει είναι το ίδιο. Το θέαμα από παντού είναι συναρπαστικό, υποβλητικό! Από τη μεριά του Βράχου ο ορειβάτης ακολουθεί τη Σκάλα με το σκαλοπατητό καλντερίμι, που μια χάνεται στο πυκνό δάσος, μια φαίνεται στο ξέφωτο κι όλο σκαρφαλώνει, για να σβήσει στο Πέρασμα, στο φρύδι του βουνού.





Χαμηλά φαίνονται τα χωριά. Και η λαγκαδιά που κατηφορίζει πνιγμένη στο πράσινο, είναι σωστή μαγεία.  Πιο πέρα υψώνονται ράχες κι απλώνονται δασωμένες πλαγιές.


Ανατολικά αγναντεύει κανείς ως πέρα στον Όλυμπο, αριστερά ως το Βίτσι κι από την άλλη μεριά ως τον Σμόλικα.


Στους πρόποδες και πιο πέρα από τους γήλοφους του Βοΐου, φαντάζουν τα χωριά ανάρια και το τοπίο που ξετυλίγεται μπροστά, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.





Από τη Νότια άκρη αντικρίζει κανείς το υπόλοιπο Βόιο, που απειθάρχητο, διακλαδίζεται σε πλαγιές και σε ράχες. 





Σ΄ όποια πλευρά κι αν βρεθεί κανείς κι απ΄ όπου κι αν ανηφορίσει, ο τόπος είναι αγναντερός και η θέα πανοραματική.  





Τα Όντρια διαθέτουν ολότελα δικό τους πρόσωπο και δικιά τους, ξεχωριστή ομορφιά.





Η εαρινή παρουσία του βουνού είναι αληθινή μαγεία και η καλοκαιρινή διάρκεια είναι μια ποιμενική συμφωνία. Η φθινοπωρινή πάλι αβρότητα, αντιμάχεται  τους τιτανικούς βράχινους όγκους και η χειμερινή περίοδος είναι ένας μονόλογος του χιονιστή βοριά. 



Το φυτικό βασίλειο με πολλά και σπάνια είδη, αγωνίζεται με το πράσινο χρώμα να μετριάσει την αγριάδα της γκριζόχρωμης πέτρας και να προσθέσει το χαμόγελό του στις βραχοχαραμάδες με λίγη πετρόφτερη, με δύο αγριολούλουδα.  Αγωνίζεται η οξιά από τα φουντωτά οχυρά της, ο γαύρος με το πείσμα της ρίζας του, ο θράψος με τις παράτολμες προτιμήσεις της ακροτοπιάς, ο γεροπλάτανος με την υπομονή του. Μα η πέτρα αντιστέκεται και η τιτανική της συμφωνία απευθύνεται στις απόκρυφες κεραίες της ανθρώπινης ευαισθησίας. 



Από τον Δεκαπενταύγουστο κι ύστερα κιτρινίζουν τα αγριοκορόμηλα, κοκκινίζουν τα κράνα και στις χωματερές γούρνες, ανάμεσα στις πυκνές φτέρες, τα χαμοκέρασα.



Η έξοδος στα Όντρια δεν είναι μια οποιαδήποτε εμπειρία, ένα απλό θέαμα, μια συνηθισμένη εντύπωση. Είναι μια μέθη ψυχής, ένα πανόραμα χρωμάτων και εντυπώσεων. Κι όλα αυτά γιατί βιώνει κανείς από κοντά τους θρύλους που δεν έσβησαν τις ιστορίες που σώζονται ακόμη... γιατί χαίρεται ένα τοπίο αλλιώτικο από τ΄άλλα.



Από το βιβλίο «ΤΑ ΟΝΤΡΙΑ το βουνό μας»

του Άρη Σωτ. Μπακαΐμη

Έκδοση του Συλλόγου

Γόνων Βράχου Καστοριάς

1980







Ετικέτες ,

17 Σεπτεμβρίου 2014

Δ. Άργους Ορεστικού: Εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων





λάγκα






ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ



ΔΗΜΟΣ



ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ



                     

 





      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



                   ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ  ΔΗΜΟΥ    ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ



Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Άργους Ορεστικού και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου  στο οποίο θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ &  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.



Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Άργους Ορεστικού μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα προγράμματα Εθνικής και Τοπικής εμβέλειας που ακολουθούν στη συνέχεια



Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η υποβολή φωτοτυπίας της αστυνομικής ταυτότητας.



Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους .



Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στο ΚΔΒΜ στο ισόγειο του Δημαρχείου Άργους Ορεστικού

τηλ. 2467351315



Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας























Α/Α ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΩΡΕΣ

1 ΟΙΚΟΝΟΜΙA - EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

1.1 Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα – Διοίκηση Επιχειρήσεων 25

1.2 Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα 50

1.3 Επιχειρηματικότητα και Τουριστική – Πολιτιστική Ανάπτυξη 25

1.4 Αγροτική Επιχειρηματικότητα – Marketing Αγροτικών Προϊόντων 25

1.5 Βιολογικά Προϊόντα: Παραγωγή – Πιστοποίηση – Διάθεση 25

1.6 Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα – e-επιχειρείν 25

1.7 Πράσινη Επιχειρηματικότητα 25

1.8 Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση 25

1.9 Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές 25

1.10 Υπολογίζοντας τις δαπάνες του νοικοκυριού 25

1.11 Συμβουλευτική σταδιοδρομίας 25

1.12 Επαγγελματική ενεργοποίηση ανέργων γυναικών 25

2 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2.1 Περιβάλλον και καθημερινή ζωή 25

2.2 Γεωργία και Φυσικοί Πόροι 25

2.3 Συλλογικές Περιβαλλοντικές Δράσεις 25

2.4 Οικολογικές λύσεις για το σπίτι 25

2.5 Προστασία και Δικαιώματα Καταναλωτή 25

2.6 Ασφάλεια –Ποιότητα Τροφίμων 25

2.7 Αστικοί λαχανόκηποι 25

2.8 Πρακτικές συμβουλές (υγιεινής) διατροφής 25

2.9 Αγωγή Υγείας – Πρώτες Βοήθειες 25

2.10 Διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων 25

2.11 Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων 15

3 ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

3.1 Επεξεργασία Κειμένου – Διαδίκτυο (Ι) 50

3.2 Υπολογιστικά Φύλλα – Παρουσιάσεις (ΙΙ) 50

3.3 Βάσεις Δεδομένων – Εξειδικευμένα θέματα (ΙΙΙ) 50

3.4 Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή 25

3.5 Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) 25

3.6 Δημιουργία Ιστοσελίδας 50

3.7 Ηλεκτρονική εφημερίδα 50

3.8 Νέες Τεχνολογίες στην Τρίτη Ηλικία 25

4 ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

4.1 Ελληνικό Αλφαβητικό σύστημα 25

4.2 Βελτιώνω την ορθογραφία μου 25

4.3 Σύνταξη εγγράφων – φορμών 50

4.4 Αγγλικά για το χώρο εργασίας (Α2-Β1) 25

4.5 Αγγλικά για τον τουρισμό (Α2) 25

4.6 Γαλλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) 25

4.7 Γερμανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) 25

4.8 Ιταλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) 25

4.9 Ισπανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) 25

4.10 Ρωσικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) 25

4.11 Κινεζικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) 25

4.12 Τουρκικά για τον τουρισμό (Α1-Α2) 25

4.13 Βασικά Αγγλικά Α1 50

4.14 Βασικά Αγγλικά Α2 50

4.15 Βασικά Γαλλικά Α1 50

4.16 Βασικά Γαλλικά Α2 50

4.17 Βασικά Γερμανικά Α1 50

4.18 Βασικά Γερμανικά Α2 50

4.19 Βασικά Ιταλικά Α1 50

4.20 Βασικά Ιταλικά Α2 50

5 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

5.1 Διαχείριση εργασιακού άγχους/Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής 25

5.2 Αποτελεσματική συνεργασία στον εργασιακό χώρο 25

5.3 Αποτελεσματική ηγεσία στην εργασία 25

5.4 Διαχείριση χρόνου 25

5.5 Διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων 25

5.6 Επικοινωνία και δυναμική της Ομάδας 25

5.7 Εθελοντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία 25

5.8 Αποτελεσματική επικοινωνία με φορείς και υπηρεσίες 50

5.9 Αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην καθημερινή ζωή 25

6 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

6.1 Ιστορία της Τέχνης 25

6.2 Εικαστικό Εργαστήρι 50

6.3 Φωτογραφία 25

6.4 Κινηματογράφος 25

6.5 Εργαστήρι δημιουργίας Βίντεο 50

6.6 Θεατρικό Εργαστήρι (ανεβάζω τη δική μου παράσταση) 50

6.7 Εργαστήρι μουσικής 50

6.8 Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής 50

6.9 Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 25

6.10 Τοπική Ιστορία 25

6.11 Λαογραφία: Παραδοσιακός Πολιτισμός 25

7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ

7.1 Μετανάστες – Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή 25

7.2 Τσιγγάνοι – Γλωσσικές δεξιότητες Ι 50

7.3 Τσιγγάνοι – Γλωσσικές δεξιότητες ΙΙ 50

7.4 Τσιγγάνοι – Υποστήριξη στην καθημερινή ζωή 25

7.5 Κρατούμενοι – Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α1) 125

7.6 Κρατούμενοι – Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή (Α2) 175

7.7 Κρατούμενοι – Υποστήριξη κρατουμένων 25

7.8 Μουσουλμανική Μειονότητα – Γλωσσικές δεξιότητες Ι 50

7.9 Μουσουλμανική Μειονότητα – Γλωσσικές δεξιότητες ΙΙ 50







ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

α/α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΩΡΕΣ

1. Εθελοντισμός: Διαχείριση Κινδύνων, Κρίσεων, Εκτάκτων αναγκών στην τοπική κοινωνία 25

2. Εθελοντισμός: Πυρκαγιές-Πλημμύρες 25

3. Εθελοντισμός: Σεισμοί: 25

4. Εθελοντισμός: Θαλάσσια ατυχήματα 25

5. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Γενικό πλαίσιο 10

6. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Θρησκευτικός, Πολιτιστικός  τουρισμός 12

7. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: οικολογικός, οινολογικός, γαστρονομικός τουρισμός 12

8. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Αθλητικός τουρισμός 12

9. Διαδικτυακή προβολή και διαχείριση επιχείρησης τουριστικών υπηρεσιών 25

10. Υγεία και εναλλακτικές θεραπείες 25

11. Παρασκευή αλατιού με παραδοσιακές μεθόδους 15

12. Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής με παραδοσιακές συνταγές 35

13. Νέες εναλλακτικές καλλιέργειες 25

14. Σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι αλιείας 25

15. Άθληση στην Τρίτη Ηλικία 25

16. Υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας 15

17. Εργαστήρι Μαγειρικής με παραδοσιακές συνταγές 35

18. Χρήση ελεύθερου λογισμικού 25

19. Οικιακή μελισσοκομία 25

20. Οικιακή Παραγωγή Οίνου, ποτών και ηδύποτων 30

21. Αρωματικά –Φαρμακευτικά Φυτά 25

22. Δεξιότητες αυτόνομης διαβίωσης 25

23. Εβραϊκή Γλώσσα για τον τουρισμό Α1-Α2 25

24. Βασικά Αλβανικά Επιπέδου Α1 50

25. Βασικά Αλβανικά Επιπέδου Α2 50

26. Βασικά Τουρκικά Επιπέδου Α1 50

27. Βασικά Τουρκικά Επιπέδου Α2 50

28. Βασικά Βουλγαρικά Α1 50

29. Βασικά Βουλγαρικά Α2 50

30. Ασθένειες και τρόποι αντιμετώπισης στη γεωργία 25

31. Εθελοντισμός και κοινωνική δράση 25

32. Αρχιτεκτονική κήπων 25

33. Τοπική κοινότητα μάθησης: Λέσχη κινηματογράφου 25

34. Τοπική κοινότητα μάθησης: Λέσχη λογοτεχνίας 25

35. Τοπική κοινότητα μάθησης: Λέσχη θεάτρου 25

36. Προληπτική ιατρική για την Τρίτη Ηλικία 25

37. Εξαρτήσεις και πρόληψη 15

38. Κανόνες οικονομικής διαχείρισης αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας 25

39. Ανακύκλωση και κομποστοποίηση 25

40. Τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτης: Υποχρεώσεις και δικαιώματα των κατοίκων τοπικής κοινωνίας 25





ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

α/α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΩΡΕΣ

1. Κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της Χιακής Ναυτοσύνης - Ναυτική Εκπαίδευση - Ναυτιλιακή βιομηχανία 35

2. Εργαστήρι οικολογικής βαφής νημάτων και υφαντικής 50

3. «Χαΐνηδες» Γνώστες του Βουνού 25

4. Εργαστήρι δημιουργίας κοσμήματος 50

5. Κατασκευή τοπικής φορεσιάς 50

6. Εκπαίδευση των αλλοδαπών που ασχολούνται με τον κερκυραϊκό πολιτισμό στην ελληνική γλώσσα και την τοπική ιστορία 50

7. Ιστορία Διομήδιου Κήπου Χαϊδαρίου 25

8. Εργαστήρι ψηφιδωτού 50

9. Αμβρακικός κόλπος και προοπτικές 15

10. Τοπικοί παραδοσιακοί χοροί 50

11. Κοπτική ραπτική 50

12. Κοπανέλι 50

13. Λαογραφία του τόπου 25

14. Διοργάνωση Τοπικών  εκθέσεων με  σκοπό  την  προβολή  τοπικών παραδοσιακών προϊόντων  με  στόχο την δημιουργία  Ομάδων τοπικής δράσης 25

15. Διδασκαλία Ποντιακής Διαλέκτου 150

16. Χρηματοδοτικά προγράμματα/εργαλεία που βρίσκονται σε ισχύ για αγροτικές δραστηριότητες 10

17. Μανιτάρια: Από το δάσος στην κουζίνα 25

18. Εργαστήρι πηλιορείτικου ρυθμού ταπητουργίας 50

19. Εργαστήρι πηλιορείτικου ρυθμού πλεξίματος και ασπροκεντήματος 50

20. Διαχείριση του Κερκυραϊκού Ελαιώνα και εφαρμογή πρακτικών για την εξυγίανσή του και την παραγωγή και προώθηση επώνυμων προϊόντων ελιάς 25

21. Εργαστήριο Fusing 50

22. Συντήρηση μικρών σκαφών - καρνάγιο 30

23. Κατανοώ το φορολογικό σύστημα και φτιάχνω τη φορολογική μου δήλωση 12

24. Εκμάθηση τσακώνικης γλώσσας 50

25. Εργαστήρι χειροτεχνίας 50

26. Εργαστήρι κηροπλαστικής 50

27. Διαχείριση στερεών αποβλήτων 25

28. Εκμάθηση γραφής BRAILLE σε άτομα με προβλήματα όρασης 50

29. Εργαστήρι κεραμικής 50

30. Θεατρολογία 25

31. Εργαστήρι χαλκογραφίας 25

32. Οδηγοί προβολής φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος Ιεράπετρας 25

33. Εργαστήριο Ξυλογλυπτικής 50

34. Εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακών οργάνων 50





Ετικέτες ,

Λαγκιώτικο Γλωσσάρι (Λ-Μ)






Λάγκα
















Λάβα:   λίβας

Λαγαρό: καθαρό

Λαγκίτες: τηγανίτες

Λαγούμι:   τρύπα στο χόρτο ή στο άχυρο
Λάκιασε:    (λακίζω) πήρε τη ρεματιά
Λακκιά:  
ρεματιά, λάκκος, ποταμάκι
Λαλάει:   (λαλώ) κελαϊδάει

Λαλιά:   φωνή

Λάφια:   αστεία, παχειά λόγια

Λεγένι:   λεκάνη μεταλλική

Λειψό:   έλλειμμα

Λέλεκας:   πελαργός

Λενιώ:   Ελένη

Λεφτοκαρυά:   φουντουκιά

Λιάντσε:   (λιανίζω) κομμάτιασε



Λιανώματα:   ψιλά

Λιάτα:   τσεκούρι, μεγάλο φαρδύ

Λιγκιάζω:   έχω λόξυγκα

Λιγούρα:   εξάντληση

Λιγώθηκα:   (λιγώνομαι) εξαντλήθηκα
Λιγωμένος:  
εξαντλημένος

Λιέει:   λέει

Λιόμπα:   μικρούλα λίμνη

Λισιά:   πόρτα με ξύλινα σανίδια

Λιχνίζω:   μετά το αλώνισμα βγάζω τα άχυρα με τη βοήθεια του αέρα και παίρνω τον καρπό

Λόγγος:   δάσος

Λοζιασμένο:   ανακατωμένο

Λούναβος:   απότομος

Λούνη:   λάσπη που μένει μετά από πλημμύρα














































Μαζώθηκαν:   συγκεντρώθηκαν


Μακεδονίσι:   μαϊδανός

Μαλάθα:   πανέρι

Μαλαφρόντζο:   σοβαρή αρρώστεια γυναικών

Μαμαλίγκα:   κατσιαμάκι με αλεύρι από καλαμπόκι

Μαμπέτια:   λόγια παραπονίσια, χωρίς σημασία

Μανάστηρο:   μοναστήρι

Μαντζάνα:   μελιτζάνα

Μαράγκιασε:   μαράθηκε

Μασιάς:   σίδηρο με δύο λάμες για να πιάνει τα κάρβουνα

Μάτιασμα:   βασκανία

Μέτσκο:   αρκούδα

Μιλάδελφος:   παράδελφος

Μιντέρι:   στρώμα στο καθημερινό δωμάτιο

Μιτάρι:   εξάρτημα αργαλειού για τις κλωστές

Μολάιγκος:   βολικός

Μορόζα:   γυναίκα που ζει παράνομα με άντρα

Μούγκαβος:   βαρύς τύπος

Μούκας:   κοιμισμένος, αργόστροφος
Μούλιες:   μουλάρια

Μουραφέτι:   παχειά λόγια

 Μούργινε:   σουρούπωσε

Μουρλάθηκε:   τρελάθηκε

Μουρντάρης:   βρωμιάρης σε όλα
Μουρτζάλι:   δοχείο ξύλινο για τροφές γουρουνιών

Μουσκόγυφτσα:   γύφτισσα, τσιγγάνα
Μουσιαφέζης:   επιπόλαιος

Μνημόρια:   μνήματα, τάφοι

Μπαΐλτσε: ζαλίστηκεεξαντλήθηκε




Μπαϊμάκης: βαρύς αγαθός




































Μπάμπκα: πρήξιμο από χτύπημα



Μπάμπαλο:   σκουπίδι

Μπαμπίτσα:   βελόνα μεγάλη

Μπαμπίτσες:   παχύ έντερο, χοιρινό για λουκάνικα

Μπάμπω:   γριά

Μπαριάκι:   σημαία του γάμου

Μπασαμάκι: πλάκα μεγάλη (πέτρα)

Μπάσι:   κρεβάτι χτιστό

Μπιγλίκινο:   καταραμένο

Μπερεκέτι:   παραγωγή

Μπερμπάντης:   ανήθικος, βρωμιάρης
Μπέσα:   ειλικρίνεια

Μπεσαλής:   ειλικρινής

Μπέρδες:   ψευτοεγωιστής

Μπερμπέρης:   κουρέας

Μπερντές:   κουρτίνα

Μπιζελίκι:   βραχιόλι

Μπιζέρισα:   (μπιζερνώ) βαρέθηκα

Μπίτσε:   τελείωσε

Μπλάνα:   πλάκα τυριού

Μπόντος:   βουκέντρα για το διώξιμο βοδιών

Μπόντσα:   πήλινο ταψί για πίτες και κουλούρες

Μπόρα:   κακοκαιρία με βροχές και αέρα
Μπόρτζιε:   χρέος

Μπούκλα:   ξύλινο δοχείο για νερό
Μπούχαβος:   χλωμός, αρρωστιάρης
Μπούχτσα:   παράφαγα, χόρτασα
Μπράτιμος:  
ο συμπαραστάτης του γάμου, αυτός που κάνει κουμάντο

 Μπρίκι:   καφόμπρικο, μεταλλικό για τσάι

Μπριστούρα:   κοιλιά, σκεμπές








Από το βιβλίο του Παν. Αθ. Ριζόπουλου

 ''Οι Ρίζες μας''









Ετικέτες ,

15 Σεπτεμβρίου 2014

Δ. Άργους Ορεστικού: Πρόσκληση σε ποδηλατοδρομία










Ετικέτες