Μπακαλιάρος με πατατοσκορδαλιά και παντζάρια - Λάγκα ®

Breaking

Post Top Ad

23 Μαρτίου 2018

Μπακαλιάρος με πατατοσκορδαλιά και παντζάρια

Το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου επιβάλλει μάζωξη με αγαπημένα πρόσωπα και παραδοσιακά εδέσματα! Στο τραπέζι πρωταγωνιστεί ο μπακαλιάρος, το ψάρι του Ευαγγελισμού όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν. Πιστοί σύντροφοί του, η σκορδαλιά -ή αλιάδα- αλλά και οι παντζαροσαλάτες, τα μαυρομάτικα, οι πατάτες και άλλες νοστιμιές! Πάρτε μια γεύση από τις παρακάτω συνταγές και ...ετοιμάστε ένα υπέροχο γεύμα!
 Τι σκορδαλιά  προτιμάτε; Με πατάτα, με ψωμί ή με καρύδια; Συνταγές 
  Λαγκιώτικη συνταγή για τον Ευαγγελισμό - Μπακαλιάρος με ρύζι

Μπακαλιάρος με πατατοσκορδαλιά και παντζάρια

Υλικά:

800 γρ. φιλέτα υγράλατου μπακαλιάρου
Νερό
1,5 φλ. λάδι

Για τη σκορδαλιά:
1 κιλό πατάτες oλόκληρες με τη φλούδα τους, πλυμένες
1 κεφάλι (10 σκελίδες) σκόρδο, οι σκελίδες καθαρισμένες και χωρίς το πράσινο φύτρο τους
140 ml ελαιόλαδο
30 ml ξίδι δυνατό άσπρο
1 κ.γ. αλάτι

Για το κουρκούτι:
2 φλ. αλεύρι
1 φλ. νερό
1 κ.γ. αλάτι

Για το γαρνίρισμα:
4-5 βρασμένα παντζάρια σε λεπτές ροδέλες (0.5 εκατ. περίπου)
Λίγο χοντρό αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζετε τα φιλέτα ολόκληρα σε μπολ και τα σκεπάζετε με κρύο νερό, τα αφήνετε 2 λεπτά και πετάτε το νερό και όσο αλάτι βγήκε μέσα. 
Τα καλύπτετε με φρέσκο νερό και διαφανή μεμβράνη και τα βάζετε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Αλλάζετε το νερό 2-3 φορές την ημέρα και δοκιμάζετε ένα κομματάκι μετά από μιάμιση μέρα. 
Αν σας ικανοποιεί στο αλάτι, είναι έτοιμος. Τον βγάζετε, στραγγίζετε και τον βάζετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τον τηγανίσετε. Αν είναι ακόμη αλμυρός συνεχίζετε την διαδικασία για άλλες 8-12 ώρες. (Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου γίνεται σε 24 με 48 ώρες. Καλό είναι να τον βγάλετε τη σωστή ώρα, ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσετε αλάτι).

Ψήνετε τα παντζάρια στους 200 βαθμούς, τα καθαρίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Συνεχίζετε με την σκορδαλιά. 
Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε νερό που να τις σκεπάζει για 20-25 λεπτά, τις καθαρίζετε και τις πολτοποιείτε με το ανάλογο εργαλείο (όχι στο μίξερ). 
Βάζετε σε γουδί ή ανάλογου μεγέθους μπολ με ψηλά τοιχώματα, τα σκόρδα (χωρίς τις πράσινες ουρίτσες) με το αλάτι στον πάτο και με το γουδοχέρι τα χτυπάτε και τα γυρίζετε για 2 λεπτά να πολτοποιηθούν. 
Προσθέτετε τον πουρέ πατάτας και σταδιακά λάδι και ξίδι, γυρίζοντας το μείγμα να τα απορροφάει, περίπου 7-10 λεπτά, ανάλογα με την ευαισθησία σας. 
Δοκιμάστε και διορθώστε. 
Ανάλογα με το ξίδι και την γεύση που προτιμάτε, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγη ακόμη ποσότητα από τα υλικά.

Για να κάνετε το κουρκούτι, ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, μάλλον πηχτό. Συνεχίζετε με τον μπακαλιάρο. Aφαιρείτε από τα στεγνά φιλέτα το δέρμα τους, ξεκολλώντας το από την μια άκρη του πιο παχύ μέρους με την βοήθεια ενός μαχαιριού. Τραβάτε το δέρμα του ψαριού με το χέρι και το βγάζετε. Σκουπίζετε το ψάρι και το κόβετε σε λωρίδες περίπου 2.5 εκατ. Τις βάζετε μέσα στο κουρκούτι να σκεπάζονται μ' αυτό. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το λάδι, σε μέτρια πρός δυνατή φωτιά να κάψει αλλά να μην καπνίσει. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του ρίχνοντας μέσα 1/2 κ.γ. κουρκούτι: θα πρέπει αμέσως να βγει στην επιφάνεια. Βάλτε προσεκτικά χωρίς να στραγγίζετε το κουρκούτι τα κομμάτια του ψαριού (χωρίς να παραγεμίζετε το τηγάνι) και τηγανίστε τα 2 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας 2 φορές. Ο στόχος είναι να ροδοκοκκινίσουν χωρίς ν' αρπάξουν με την πρώτη και μαζί να ψηθεί το ψάρι εσωτερικά. Μεταφέρετε τα τηγανισμένα κομμάτια σε πιατέλα με χαρτί να στραγγίσουν. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο.


Συνταγή: pandespani.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad