Πρωτοχρονιάτικη πίτα Πηλίου - Λάγκα

Προσφατα

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

26 Δεκεμβρίου 2020

Πρωτοχρονιάτικη πίτα Πηλίου

Η πίτα που κοβόταν ανήμερα την πρωτοχρονιά ήταν συνήθως αρμυρή, χορτόπιτα, τυρόπιτα και σπανιότατα κρεατόπιτα.

Η νοικοκυρά φρόντιζε να βάλει μέσα ένα νόμισμα αλλά κι ένα κομμάτι από κλήμα άχυρο μουριά και πουρνάρι. Κάθε τι είχε τον δικό του συμβολισμό για τον τυχερό που θα το έβρισκε.

Άλλες εποχές άλλα ήθη άλλα έθιμα αλλά πάντα γύρω από ένα τραπέζι!!


Υλικά :

Για τα φύλλα

2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό

2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό

1κουτ γλυκού αλάτι

1 κουτ σούπας ξύδι

2 φλιτζάνια νερό

1 κουτ σούπας λάδι

Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Αν δεν επιθυμήτε να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο για χωριάτικες πίτες υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά αξιόλογα.

Για τη γέμιση

2 ματσάκια σέσκουλα

2 ματσάκια λάπαθα ή 1/2 κιλό σπανάκι

1 ματσάκι καυκαλίθρες

1 ματσάκι μάραθο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι μυρώνια ή ένα μικρό ματσάκι τσουκνίδες

2-3 μικρά πράσα

350 γρ. φέτα

3 αυγά

1 1/2 φλιτζάνι λάδι

Αλάτι – πιπέρι

Η σύνθεση των χόρτων μπορεί να ποικίλει ανάλογα την εποχή και ανάλογα

με αυτά που μπορεί να βρει ο καθένας μας .

Εκτέλεση:

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση μας πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε (σέσκουλα, σπανάκι, λάπαθα μαζί τα υπόλοιπα μυρωδικά σε άλλο μπολ).

Αλατίζουμε τα χόρτα εκτός των μυρωδικών και τα αφήνουμε για μισή περίπου ώρα. Στύβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα ώστε να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα τοποθετούμε μέσα σε λεκάνη προσθέτοντας τα υπόλοιπα μυρωδικά τη φέτα τριμμένη, τα αυγά χτυπημένα, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι,και μισό φλιτζάνι λάδι.

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και αρχίζουμε το στρώσιμο της πίτας.

Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας (καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το ταψί της πίτας «σινί» ή ταψί αλουμινίου όχι ανοξείδωτο) και τοποθετούμε ένα φύλλο έτσι ώστε να εξέχει κι απέξω από το ταψί.

Αλείφουμε με λάδι και τοποθετούμε δεύτερο φύλλο και τρίτο με την ίδια διαδικασία.

Μοιράζουμε ένα μέρος της γέμισης και τοποθετούμε κι άλλο φύλλο αλείφοντας πάντα με λάδι.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μοιράσουμε όλη τη γέμιση μας.

Τέλος τοποθετούμε τρία φύλλα αλείφοντας κάθε φορά με λάδι γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξείχαν του ταψιού δημιουργώντας τον κόθρο αλείφουμε με λάδι ή αν θέλουμε με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο λάδι και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις στην κατώτερη σχάρα της κουζίνας για μια περίπου ώρα.


Το διαβάσαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Post Top Ad

Responsive Ads Here