Χριστουγεννιάτικη Μπάμπω (μπουμπάρι) από τη Θράκη - Λάγκα

Προσφατα

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

21 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικη Μπάμπω (μπουμπάρι) από τη Θράκη

 Θρακιώτικη παραδοσιακή συνταγή. 

Μαγειρεύετε σε όλη τη Θράκη και είναι συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.


Συστατικά

1/2 κιλο συκωτακια μοσχαρισια,

1/2 κιλο κιμα μοσχαρισιο,

1/2κιλο κοψιδια χοιρινα με λιγο παχακι μεσα τους για να νοστιμισει η μπαμπω,

3 πρασσα ψιλοκομμενα,

1 φλ.του ελληνικου καφε ρυζι καρολινα,

1 κουτ.της σουπας μπουκοβο,

αλατι,μαυροπιπερο, μια τσιμπια ριγανη,

2 μεγαλα εντερα μοσχαρισια απο μικρο μοσχαρακι.

Οδηγίες

Αποβραδίς ετοιμαζουμε τα εντερα, τα πλενουμε πολυ καλα μεσα εξω και τ αφηνουμε μια ωρα (οχι περισσοτερο γιατι θα κοβονται στο γεμισμα) σε νερο με ξυδι και λεμονι (το λεμονι τα ασπριζει ,το ξυδι κοβει καθε μυρωδια που υπαρχει). Μετα τα ξαναπλενουμε καλα και τα βαζουμε μιση ωρα στο γαλα, κατοπιν τα στραγγιζουμε και τα εχουμε ετοιμα για γεμισμα.

Σε μια κουπα ανακατευουμε ολα τα υλικα ψιλοκομμενα τα ζυμωνουμε ελαφρα να ενωθουν οι γευσεις και με ενα χωνι η αλλο εργαλειο γεμιζουμε τα εντερα αφου πρωτα το δεσουμε στην βαση τους.

Τα τοποθετουμε στο ταψι μας και μ ενα ξυλακι απο σουβλακι τα τρυπαμε εδω κι εκει ετσι ωστε να μην μας τρυπησουν στο ψησιμο, προσθετουμε ενα ποτηρακι νερο και ψηνουμε σε 170 βαθμους μεχρι να ροδοκοκκινισει,


Μολις ψηθει στιβουμε 2 λεμονια. Ετοιμη για να την φαμε λοιπον...καλη ορεξη και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Λίγα μυστικά ακόμα

Παλια ολο το φαγητο το εφτιαχναν με χοιρινα υλικα γιατι καθε σπιτι ειχε το γουρουνι του και ετσι εφτιαχναν τα παντα με αυτο μεχρι και παπουτσια απο το δερμα του και βουρτσες απ την τριχα του, δεν πετουσαν τιποτε, τα κοκκαλα τα παστωναν με χοντρο αλατι (γιατι που ψυγεια τοτε) και μετα τα μαγειρευαν με μπλιγουρι...δεν γραφω αλλα να μην σας κουρασω.

"Αντεχοντας στο αλεσμα του χρονου και στην λαιμαργια της ληθης αναποφευκτα ζει και θα ζει ο παραξενος αυτος λαος οι Θρακες. Παραδοξος λαος απο πηλο, νερο και πετρα η θεωρια του, παραξενο το κραμα του απο κοφτες, μικρες ελευθερες ανασες, ωχρος και καταπονημενος απο πολεμους και κακουχιες, στεκεται ομως ορθος και περηφανος μπροστα στον αδηφάγο χρονο» τα φαγητα του παραξενα για αλλους αλλα νοστιμα που οποιος τα δοκιμαζει τα αναζητα...


"Θρακες δε η Θρακοπελασγοι ησαν ουτως οι προϊστορικοι Ελληνες,εχοντες ολα τα στοιχεια του υψηλοτερου πνευματικου βιου εξ ων προηλθεν υστερον ο βιος ο Ελληνικος" Παππαρηγοπουλος Κ.(τομος 1 σελ.423) Αυτα για την ιστορια και σας φιλω με αγαπη καλα Χριστουγεννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Post Top Ad

Responsive Ads Here