02 Φεβρουαρίου 2021

19 Τρόποι να Χρησιμοποιούμε τη Στάχτη του Καυσόξυλου.

 Καθώς οι ψυχρές θερμοκρασίες του χειμώνα και οι μακρές σκοτεινές νύχτες εισβάλλουν στο βόρειο ημισφαίριο, το άναμμα του τζακιού είναι μια ζεστή και όμορφη παρέα για τα κρύα βράδια. Ο ήχος του καυσόξυλου που τρίζει πάνω στη φωτιά καθώς καίγεται μας ηρεμεί μετά από μια μεγάλη μέρα.Το τζάκι απαιτεί όμως συντήρηση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να απομακρύνουμε τη στάχτη μετά από κάθε καύση.

Η στάχτη που έχει απομείνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στο σπίτι μας, οπότε πριν την πετάξετε, ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον κατάλογο χρήσεων για στάχτη από καυσόξυλα – και δείτε πώς μπορεί να σας φανεί χρήσιμη αυτή η γκρίζα σκόνη.



19 έξυπνες χρήσεις για τη στάχτη του καυσόξυλου

1.Φυσικό λίπασμα

Η στάχτη του ξύλου περιέχει πολλά στοιχεία που κάνουν καλό στο κομπόστ σας όσο και στο έδαφος, στον κήπο και το γρασίδι σας. Πρώτον, αυξάνει το pH του εδάφους, βελτιώνοντας τις συνθήκες καλλιέργειας. (12) Δεύτερον, τα θρεπτικά συστατικά της τέφρας βοηθούν επίσης τα φυτά να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν. (12) Εάν έχετε κήπο προσθέσετε 9 κ. ανά 300 τετραγωνικά κήπο, εάν έχετε χλοοτάπητα 4,5 – 6,5 κ είναι αρκετά. (1)

2. Ενίσχυση λιπάσματος

Η προσθήκη της στάχτης στο λίπασμα έχει επίσης θετική επίδραση για το ίδιο το λίπασμα, καθώς παρέχει φιλόξενο περιβάλλον για σκουλήκια και άλλα έντομα που μετατρέπουν το λίπασμα σε πηγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. (3)

3. Απομακρύνει ζιζάνια και έντομα.

Σκουλήκια, σαλιγκάρια και άλλα παράσιτα μπορούν να καταστρέψουν τον κήπο σας. Η εφαρμογή ενός στρώματος στάχτης γύρω από τα φυτά μπορεί να τα αποτρέψει επειδή δεν αρέσει στα σαλιγκάρια και τα υπόλοιπα έντομα να σέρνονται πάνω στην τέφρα. Εάν βρέξει, ενδεχομένως να μειωθεί η αποτελεσματικότητα, οπότε ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε νέο στρώμα στάχτης. Φροντίστε να μην εφαρμόζετε τη στάχτη πολύ συχνά, διότι θα αυξηθεί το pH του εδάφους υπέρ το δέον. (1, 4)

4. Απομακρύνει τον πάγο

Ο ψεκασμός τέφρας στα μονοπάτια του κήπου, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τον πάγο, αλλά τα άλατα καλίου (ως επί το πλείστον υδροξείδιο του καλίου) της τέφρας βοηθούν να λιώσει ο πάγος. Θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από το αλάτι, ωστόσο δεν θα προκαλέσει ζημιά στα φυτά και τα χόρτα σας και είναι πιο ομαλά στη βάδιση, εάν έχετε κατοικίδια. (5) Σημειώστε, ότι η τέφρα σκληρής ξυλείας είναι καλύτερη επιλογή, καθώς περιέχει φυσικά υψηλότερες ποσότητες υδροξειδίου του καλίου.

5. Καθαρίζει λεκέδες από λάδια.

Μήπως έχετε διαρροή λαδιού από την εξάτμιση; Καλύψτε τη διαρροή με τέφρα! Οι στάχτες απορροφούν το λάδι, οπότε το καθάρισμα γίνεται πανεύκολο με μια σκούπα και ένα ξεσκονόπανο. (6)

6. Καλλιέργεια ντομάτας

Advertisement

Η τέφρα του ξύλου περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, του αγαπημένου μετάλλου της τομάτας. Πασπαλίστε 1/4 φλιτζανιού στάχτης στις ντοματιές σας και ετοιμαστείτε να μαζέψετε την καλύτερη συγκομιδή σας. (1, 6)

7. Καθαρισμός επιφανειών

Όταν αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα νερού, η τέφρα του ξύλου γίνεται απαλό καθαριστικό για το τζάκι, την εστία και τα δάπεδα! Απλά βυθίστε ένα υγρό σφουγγάρι σε ξηρή τέφρα και καθαρίστε. (6)

8. Γυαλίζει επιφάνειες

Όταν θέλετε να γυαλίσετε μέταλλα, αναμίξτε ένα φλιτζάνι τέφρας με ¼ φλυτζανιού νερό. Αυτό θα δημιουργήσει ένα μίγμα που μπορεί εύκολα να γυαλίσει επιφάνειες, σκεύη, όπως τηγάνια και κατσαρόλες, οποιαδήποτε μεταλλικά σκεύη κουζίνας ακόμη και μεταλλικά έπιπλα. (6)

9. Προλαμβάνει τη δημιουργία άλγης
Η τέφρα του ξύλου βοηθά στην αποφυγή υπερανάπτυξης άλγης στη λίμνη του κήπου. Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή και φροντίστε να μην προσθέσετε πάνω από 1 κ.σ. για κάθε 1000 λίτρα νερού, καθώς μερικά ψάρια μπορεί να είναι ευαίσθητα στα μέταλλα που περιέχει η τέφρα. (6)

10. Σπιτικό σαπούνι

Η σκληρή ξυλεία (π.χ. οξυά, ή χίκορυ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αλισίβας, κύριου συστατικού του σαπουνιού. Το σπιτικό σαπούνι έχει πολλά οφέλη: Είναι καλύτερο για το δέρμα, δεν περιέχει χημικά, δεν βρίσκεται σε πλαστική συσκευασία – γεγονός που βοηθά και σε ένα καλύτερο περιβάλλον (6).

Σπιτική αλισίβα από στάχτη (6):

  • Γεμίστε έναν κουβά 200 λίτρων με τέφρα μέχρι 10 εκατοστά κάτω από το χείλος.
  • Προσθέστε 5.5 λίτρα ζεστού νερού και αφήστε να μείνει για 4-24 ώρες.
  • Μόλις δημιουργηθεί το μίγμα, αφαιρέστε το καφετί στρώμα από την επιφάνεια και ανακατέψτε με κινήσεις προς τα κάτω για να δημιουργήσετε την αλισίβα.
  • Πάρτε ένα φρέσκο ​​αυγό από το ψυγείο και τοποθετήστε το στο μείγμα. Όταν το αυγό επιπλέει τουλάχιστον 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια που βράζει, η αλισίβα είναι έτοιμη.
  • Χρησιμοποιήστε σε οποιαδήποτε συνταγή σπιτικού σαπουνιού.

11. Αφαιρέστε τη δυσοσμία από τη γούνα του κατοικίδιου.

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα κατοικίδιο που μυρίζει σα κουνάβι! Χρησιμοποιήστε τέφρα ξύλου για φυσική, απαλή αφαίρεση οσμής από τη γούνα του κατοικίδιου ζώου σας. Απλά κάντε μασάζ με στάχτη στη γούνα και αφήστε το ζωάκι σας να μείνει για λίγο έξω (1-2 ωρες) για να φύγει εντελώς η μυρωδιά. (6)

12. Απομάκρυνση μυρμηγκιών

Τα μυρμήγκια είναι ένα σημαντικό κομμάτι του οικοσυστήματός μας, όμως θα προτιμούσαμε να μη φτιάχνουν τις φωλιές τους μέσα στο σπίτι μας, ή την αυλή μας. Πασπαλίστε τέφρα γύρω από την τρύπα της μυρμηγκοφωλιάς – τα μυρμηγκάκια θα αναγκαστούν να φύγουν και να μετακομίσουν, χωρίς να πάθουν απολύτως τίποτα (6)

13. Απομακρύνει τον σκώρο

Οι τρύπες από σκώρο στα ρούχα κατά την αλλαγή της σεζόν δεν είναι κάτι ευχάριστο – και μάλιστα γίνεται ενοχλητικό και κοστοβόρο! Τα αντισκωριακά, ωστόσο, αφήνουν μια άσχημη μυρωδιά στα ρούχα, ενώ πολλά μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που δεν πρέπει να αναπνέουμε συνεχώς. Φέτος, κατά την αλλαγή της σεζόν, πασπαλίστε μια κ.σ. τέφρας ξύλου σε κάθε μάλλινο ρούχο – βεβαιωθείτε ότι θα τα πλύνετε καλά πριν τα φορέσετε την επόμενη χρονιά.

14. Αφαίρεση λεκέδων

Το μόνο που χρειάζεστε είναι επτά λεπτά! Μέσα σε  7 λεπτά, το πουκάμισό σας, η πετσέτα, η κουβέρτα, η κουρτίνα, το σεντόνι ή οποιοδήποτε άλλο ρούχο θα είναι πεντακάθαρο, χωρίς λεκέδες. Συνδυάστε ένα μέρος νερού με δύο μέρη τέφρας από ξύλο και εφαρμόστε πάνω στον λεκέ. Μετά από επτά λεπτά, αφαιρέστε το μίγμα τέφρας με ένα υγρό πανί και voila! Ο λεκές έχει κάνει φτερά. (6)

15. Σπιτικό σαμπουάν

Η τέφρα του ξύλου είναι εξαιρετική στην απορρόφηση των ελαίων, γεγονός που το καθιστά το καλύτερο καθαριστικό για επιφάνειες, υφάσματα και….μαλλιά! Για να παρασκευάσετε σαμπουάν από στάχτη ξύλου, ακολουθήστε τα ίδια βήματα που κάνατε για να φτιάξετε την αλισίβα. Σε αυτή την περίπτωση, όταν απομακρύνετε το καφετί στρώμα, αναμίξτε το μίγμα σε ένα δοχείο με ξύδι μηλίτη – έτσι θα έχετε ένα σαμπουάν που θα κάνει τα μαλλιά σας απαλά και λαμπερά!

16. Λουτρό στάχτης για κοτόπουλα!

Εάν έχετε κοτόπουλα στο κοτέτσι σας για φρέσκα αυγά όλο το χρόνο, τότε αυτό είναι το καλύτερο κόλπο! Η τέφρα θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τα φτερά των κοτόπουλων και να αφαιρέσετε τα ανεπιθύμητα παράσιτα από το δέρμα τους. Προσθέστε υγρή τέφρα από τέφρα ξύλου στο λουτρό τους και τα κοτόπουλα θα αναλάβουν τα υπόλοιπα. (6)

17. Πρόληψη πάγου στα φυτά
Εάν τα φυτά σας πιάνουν πάγο τον χειμώνα, ή αν ανησυχείτε ότι μπορεί να καταστραφεί ο κήπος σας με τον τελευταίο παγετό της άνοιξης, πασπαλίστε τα φύλλα τους με τέφρα. Αυτό θα τα μονώσει και θα εμποδίσει τον πάγο. (6)

18. Αφυγραντήρας

Η τέφρα είναι ιδιαίτερα απορροφητική για πολλές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγρασίας που προέρχεται από τον αέρα. Τοποθετήστε μεταλλικά πιάτα με τέφρα γύρω από το σπίτι και θα δείτε την εσωτερική υγρασία να εξαφανίζεται! Ελέγξτε και αλλάξτε συχνά τα πιάτα, καθώς η αποτελεσματικότητα της τέφρας αλλάζει ανάλογα με το δωμάτιο, τον χώρο, την εποχή.

19. Προστατέψτε τις μέλισσες

Οι μέλισσες είναι εξαιρετικά σημαντικές για το περιβάλλον και η προστασία τους πρέπει να έχει προτεραιότητα. Μπορείτε να προστατεύσετε τις κυψέλες τους από εισβολείς, όπως τα μυρμήγκια, δημιουργώντας έναν κύκλο τέφρας γύρω από την κυψέλη για να αποτρέψετε τα μυρμήγκια και άλλες απειλές.

Απορρίμματα από τέφρα ξύλου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τέφρα στο σπίτι και τον κήπο σας! Μια μικρή έρευνα και λίγη δημιουργικότητα μπορεί να σας βοηθήσουν πολύ. Σημειώστε το εξής: Μην χρησιμοποιείτε τέφρα από φωτιά όπου το προϊόν καύσης είναι κάποιο άλλο υλικό εκτός από το φυσικό ξύλο. Το επεξεργασμένο ξύλο όπως και πολλοί τύποι χαρτιών κ.λπ. περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε εφαρμογές που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

Πηγή

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Advertisement

Ετικέτες ,

30 Ιανουαρίου 2021

«Έφυγε» ο Φίλιππος Ριζόπουλος

 Σε ηλικία 91 ετών έφυγε σήμερα  από τη ζωή ακόμη ένας συγχωριανός μας.

«Έφυγε» ο Φίλιππος Ριζόπουλος

Ο Φίλιππος Ριζόπουλος του Αθανασίου και της Ουρανίας.

 Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στον Ι.Ν.Αγίων Πάντων, σύμφωνα με τις οδηγίες για την αποφυγή διασποράς του COVID-19.

Θερμά συλλυπητήρια.

Ετικέτες , ,

28 Ιανουαρίου 2021

Η μαγειρική στην Αρχαία Ελλάδα - « Τάριχος ωραίος»

 Τάριχος ωραίος

... Ο παστός τόνος πρέπει να πλυθεί καλά.Έπειτα βάζεις το κομμάτι σ΄ ένα  πιάτο ρίχνοντας καρυκεύματα, χύνοντας λευκό κρασί, και σκορπώντας από πάνω του λάδι, ύστερα το βράζεις στο σκεύος  και όταν αυτό γίνει σαν μυαλό, περιχύνεις με σίλφιο ... 

                                                                        Άλεξις 186, παρατίθεται από τον ΑΘΗΝΑΙΟ 117d

Ένας ιχθυοπώλης παζαρεύει με κάποιον τα φιλέτα του τόνου.

Η συνταγή του  αλατισμένου  τόνου "τάριχος ωραίος" μας την διέσωσε ο Αρχαίος Αθήναιος μέσω  μιας    Αθηναϊκής κωμωδίας στα δρώμενα της οποίας αναφέρεται ότι ο τόνος αυτός ηλικίας  ενός έτους αλιεύθηκε στην εποχή του, και συγκεκριμένα  στο ταξίδι ενός  πλοίου από τη μαύρη θάλασσα προς τη μεσόγειο. Στη συνέχεια ο τόνος αυτός  αλατίστηκε ώστε να διατηρηθεί, γεγονός που εξηγεί γιατί ο μάγειρας επιμένει ότι το φιλέτο θα πρέπει να ξεπλυθεί για να φύγει η αλμύρα του. 

Το σίλφιο ήταν ονομαστό καρύκευμα της κλασικής περιόδου, προερχόταν από ένα φυτό που ευδοκιμούσε στην αρχαία Κυρήνη  της Λιβύης και στις μέρες μας  έχει  ποια εξαφανισθεί.  

Η τιμή αυτού του παστού ψαριού κόστιζε στην αρχαιότητα δύο οβολούς.


Ο περίφημος Αρχέστρατος έγραφε, "αν βρεθείς στην ιερή πόλη του Βυζαντίου, φάε ένα κομμάτι τάριχον για μένα εκεί: είναι νόστιμο και τρυφερό.  


Πηγή: H μαγειρική της Αρχαιότητας.

Κώστας Σουλιώτης

Ετικέτες ,

27 Ιανουαρίου 2021

«Χατσαπούρι» το ακαταμάχητο κασερόψωμο

Υπέροχο τυρόψωμο που έρχεται από την μακρινή Γεωργία...

Τι θα χρειαστούμε…

Για την ζύμη:

220 γρ. ή 1 και 2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 αυγό

1 κ. γλυκού αλάτι

100 γρ. χλιαρό νερό

Για την γέμιση:

125 γρ. κασέρι

125 γρ. μοτσαρέλα

Στην γέμιση χρησιμοποιείται ένα τυρί με την ονομασία «Sulguni» το οποίο πολύ πιθανό να υπάρχει σε καταστήματα με ρώσικα προϊόντα, αλλά δεν το έχω ψάξει. Αντί αυτού χρησιμοποίησα κασέρι και μοτσαρέλα.

Για την επιφάνεια:

1 κ. γλυκού φρέσκο βούτυρολάγκα

Πώς θα το φτιάξουμε…

Διαλύουμε την μαγιά στο ζεστό νερό μαζί 1 κ. σούπας από το αλεύρι και το αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το αυγό χτυπημένο και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αλλά ίσως χρειαστεί και περισσότερο ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου. Όταν διπλασιαστεί, την ξεφουσκώνουμε με υγρό χέρι και την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει άλλη μία φορά.


Τρίβουμε τα τυριά. Ανοίγουμε την ζύμη είτε με τον πλάστη είτε με τα χέρια μας σε κύκλο με διάμετρο περίπου 18 εκ. Πιέζουμε τα τυριά για να σχηματίσουμε μία μπάλα την οποία τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης. Κλείνουμε την ζύμη με τον τρόπο που δείχνουν οι φωτογραφίες.


Στρώνουμε μια λαδόκολλα σ΄ένα ταψάκι και πάνω της πατάμε την μπάλα της ζύμης για να ανοίξει κυκλικά με διάμετρο περίπου 28 εκ., σπρώχνοντας συγχρόνως τα τυριά για να απλωθούν σ΄όλο το εσωτερικό του ψωμιού και να μην μείνουν μόνο στο κέντρο. Αλείφουμε την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο και χαράζουμε σταυρωτά το ζυμάρι για να εμφανιστεί το κασέρι το οποίο όσο ψήνεται θα κάνει μπουρμπουλήθρες σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Χάρμα οφθαλμών! Γι αυτό το λόγο δεν κόβουμε το ζυμάρι μέχρι τέρμα γιατί θα χυθεί το κασέρι έξω. Αφήνουμε ένα περιθώριο 2-3 εκατοστά περιθώριο από τις άκρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει.


Πηγή

 

Ετικέτες

Τι είναι η Ζέα και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;

 Ζέα: Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. Όχι άδικα, θα έλεγε κανείς, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα.


Στις αρχές της δεκαετίας του 30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του.

Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν. Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί γύρω από αυτή την εξαφάνιση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα, ενώ το μόνο που μένει είναι να εξοικειωθούμε μαζί του και να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.

Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι; Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».

Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.



Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος, τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.

Ένα από αυτά… κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τι το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.

«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζέα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.

Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».

Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.



«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά – άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»

Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό.

«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».


Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας.

Τι είναι η Ζέα; 
Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή τη Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.

Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται από αυτό το δημητριακό. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο ζητούμενο της “βελτίωσης” των σιτηρών. Ζει (ζειαί (πληθυντικός του ζειά)) + δώρος (δώρον). (Ζειά + δωρέομαι) δωρούμενος (δίδων, παράγων) ζειάς

Μετά από μακρόχρονη λησμονιά, οι νεότεροι επιστήμονες το “ανακάλυψαν” ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του Άγγλου Allen. Η ζέα είναι δημητριακό που περιέχει 40% μαγνήσιο επιπλέον των άλλων δημητριακών. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Είναι σημαντική οχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Αποκαλείται μαγνήτης της Ζωής. Το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη (Lycin) που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (Ca, Mg κ.α.).

Καταστέλλει τις φλεγμονές που χρονίζουν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα. Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου).

Ο Γαληνός (γιατρός κατά τον 2ο αι. π.Χ.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός).

Η Ζέα εξαφανίστηκε “μυστηριωδώς” απο τη διατροφή μας. Το 1928 η καλλιέργειά της άρχισε να απαγορεύεται σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως στην Ελλάδα. Η λέξη Ζειά, Ζέα κτλ εξαφανίστηκε ακόμα και απο τα λεξικά. Η Ζέα υποβιβάστηκε σε ζωοτροφή. Οι λόγοι δεν είναι σαφείς. Το γιατί παραμένει αδιευκρίνιστο. Το σιτάρι είναι πιο ανταποδοτική καλλιέργεια, αλλά λιγότερο ωφέλιμο για τον οργανισμό. Ήταν η εισαγωγή των αλεύρων σίτου; Ήταν το οικονομικό συμφέρον ή κάτι πιο πολύπλοκο; Στα λεξικά (ελληνικά) ακόμα και σήμερα υπάρχει ως ζωοτροφή.



Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή.

Η ΖΕΑ ( Triticum dicoccum ) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο.

Δείγματα του βρέθηκαν σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον Ελληνικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12000 έτη π.Χ. Ήταν ένα απο τα πρώτα δημητριακά που “εξημέρωσε” ο άνθρωπος και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας της Εύφορης Ημισελήνου (Fertile Crescent), δηλαδή της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ευφράτη και του Τίγρη ως τον Περσικό κόλπο. Δείγματα της εκμετάλλευσής του που χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν, έχουν βρεθεί και στην Βόρεια Αφρική.

Ο Όμηρος αναφέρεται στην καλλιέργεια της ζέας στην Λακωνική πεδιάδα “πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν”. Δέσποζε μέχρι τις αρχές των ιστορικών χρόνων μεταξύ των δημητριακών. Με το πέρασμα του χρόνου επιλέχθηκαν πιο αποδοτικές και πιο εύκολες καλλιέργειες δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Έτσι η καλλιέργεια της Ζέας είχε σχεδόν εξαφανισθεί…

Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε από το Triticum turgidum (Durum) το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε από το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγω του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν από το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία. Το δημητριακό Triticum dicoccum ή αλλιώς Emmer ή aja όπως ονομάζεται στην Αφρική, έφτασε στην Αιθιοπία πριν από 5.000 ή και περισσότερα χρόνια και έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. Έχει επιζήσει επίσης σε μικρής κλίμακας παραγωγή και στην (πάλαι ποτέ) Γιουγκοσλαβία, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία (Βαυαρία), Γαλλία και αλλού.

Αναφορά στην Παλαιά Διαθήκη: "Εκτυπήθησαν δέ το λινάριον και η κρίθη διότι η κρίθη ήτο σταχυωμένη, και το λινάριον καλαμωμένον 32 ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν, διότι ήσαν όψιμα".



Δίκοκκο σιτάρι

Από βρίζα (όλυρα στο αρχαίο κείμενο) παρασκευαζόταν ψωμί, σε μέρες πείνας, καθώς ήταν είδος σιτηρού δεύτερης σειράς. Αυτό συνέβη κατά την έβδομη πληγή της Αιγύπτου. [Ησαΐας 28:25] Χρησίμευε και ως τροφή των αλόγων, όταν ακόμα δεν είχε ωριμάσει.

Μπορεί την ζέα να την χρησιμοποιούσαν ως τροφή για τα άλογα, αλλά για τους Ρωμαίους ήταν τροφή εκστρατείας. Κατά την Ομηρική εποχή πιθανολογείται ότι η Ζέα χρησιμοποιείτο ως ζωοτροφή. Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά απο ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι.

Ο Θεόφραστος (4ος αι. π.Χ.) διακρίνει σαφώς τη ζέα απο την όλυρα, χαρακτηρίζοντας την πρώτη ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών. Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά (όλυρα) είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό απο τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται και απο τη χρησιμοποίηση τους σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους.


Ετικέτες ,

24 Ιανουαρίου 2021

Perry Giuseppe Rizopoulos: WHEAT SONGS- Τραγούδια του Σταριού

lagka. Λάγκα

Περικλής Ριζόπουλος έπρεπε να είχε πεθάνει πολύ καιρό πριν..."

 Είναι η πρώτη πρόταση του βιβλίου. από κει και πέρα, σε 126 σελίδες ξετυλίγεται η μοναδική ιστορία των δύο αδελφών, του Περικλή και του Παναγιώτη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου και της ανατριχιαστικής περιπέτειας τους καθώς συνελήφθησαν από τους Γερμανούς και κλείστηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. 

Ακολουθούμε τα βήματα τους κατά την απίθανη απόδρασή τους και την επιστροφή τους στη Λάγκα. 

Η Λάγκα, αυτή η αγαπημένη... που δεν ξεχνιέται σ' όποιο μήκος και πλάτος της Γης κι αν η μοίρα φέρει τον Λαγκιώτη. Όσο καλή ή δεινή είναι η κατάσταση του. 

Μοιραζόμαστε εικόνες ελληνικές, στιγμές οικογενειακές και νοσταλγικές, που ξέρουμε ότι δεν θα ξανάρθουν. Η αγκαλιά της γιαγιάς, το βλέμμα και η σοφία του παππού..

Τα Τραγούδια του Σταριού είναι τα τραγούδια που τραγουδούσε η μητέρα των δύο αδελφών κατά την δουλειά της στα χωράφια. 

Πόσο πιο αντιπροσωπευτικός ο τίτλος για μια τέτοια αναφορά! Ένα βιβλίο- ύμνος για τη Λάγκα και τους Λαγκιώτες κατά τα έτη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 Η ιστορία δίνεται με λογοτεχνικό τρόπο και το παρελθόν είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το παρόν. Ένα βιβλίο που ο αναγνώστης κυριολεκτικά ρουφά την κάθε λέξη και δεν το αφήνει από τα χέρια του  παρά μόνο όταν τελειώσει. Ο συγγραφέας είναι και εγγονός του Περικλή, Περικλής κι ο ίδιος ή Perrymou, όπως τον έλεγε ο παππούς του. Μία λέξη, όχι δύο, γιατί έτσι ακτινοβολεί όλη την αγάπη από τον παππού στον εγγονό.  Και όπως λέει ο εγγονός όταν έφευγε από το σπίτι των παππούδων του: "Ήμουν γεμάτος Ελλάδα καθώς προχωρούσα προς το αυτοκίνητο".  

Ο Perry Giuseppe Rizopoulos, καθηγητής φιλοσοφίας, έγραψε το 2018 την βιογραφία του παππού μιλώντας με τον ίδιο ατέλειωτες ώρες. Έκανε τη Λάγκα και τους Λαγκιώτες γνωστούς απ' άκρη σ' άκρη σ' όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτό το ευρείας πώλησης βιβλίο του. Τόσο σημαντική υπήρξε, τόσο σημαντική είναι για τους ανθρώπους της...


Τα συγχαρητήρια μου και τις θερμότατες ευχαριστίες μου!

Mαρία Παπαϊωάννου


«Pericles Rizopoulos should have died a long time ago..”. This is the first sentence of the book. From then on, in 126 pages, the unique story of the two brothers, Pericles and Panagiotis is unfolded, as they were arrested by the Nazi Germans and were imprisoned in the concentration camp of Pavlos Melas in Thessaloniki. We follow their steps during their impossible escape and their return to Lagka.

Lagka, the beloved… which cannot be forgotten no matter in which longitude and latitude may may fate bring any Lagkioti. No matter how prosperous or terrible their condition is.

We share Greek images, family and nostalgic moments, which we know will never come back. Yiayia’s bosom, pappou’s glanve and wisdom…

Wheat Songs are the songs sung by the mother of the two siblings while she was working in the fields. How representative a title for such a report! A book- praise for Lagka and Lagkiotes during the cruel years of WWII. The story is given in a literary way and the past is inextricably woven with the present. A book which the reader literally absorbs every single word and doesn’t leave it from his hands unless it is over.  The writer is also Pericles’ grandson, named Pericles himself, or Perrymou, as being called by his pappou. One word, not two, because this reflects all the love grandfather had for his grandson. And as grandson stated while he was leaving his grandparents’ house: “I was full of Greece as I walked towards the car”. 

Perry Giuseppe Rizopoulos, a Philosophy Professor, wrote this book in 2018, and it is the biography of his grandfather, after he had spent countless hours talking to him. He made Lagka and Lagkiotes known all over the USA with this large scale seller of a book. 

So important has Lagka been, so important it is for its people…

My congratulations and wholehearted acknowledgements.

Μaria Papaioannoy


https://www.amazon.com/Wheat-Songs-Perry-Giuseppe-Rizopoulos/dp/1618117726

Ετικέτες , ,

Πίτα με κάστανα και μανιτάρια

Μια ιδιαίτερη συνταγή αλλά πολύ νόστιμη είναι αυτή που σας προτείνουμε. Για όσους έχουν αμφιβολία για το πώς συνδυάζεται το κάστανο σε πίτα και πόσο μάλλον με μανιτάρια, σας λέμε ότι συνδυάζεται και μάλιστα πολύ επιτυχημένα. Η πίτα αυτή ενώ είναι κατά βάση αλμυρή, το καραμελωμένο κρεμμύδι και η απαλή γεύση του σκόρδου δίνει μια απίστευτη γλυκύτητα στην πίτα που ταιριάζει απόλυτα με τον πουρέ κάστανου και τα μανιτάρια. Μη διστάσετε να τη φτιάξετε και την Πρωτοχρονιά στο επίσημο τραπέζι σας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την χειροποίητη ζύμη:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 πακέτο βούτυρο παγωμένο
  • 1 αβγό
  • 6 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
  • 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό για την επάλειψη της ζύμης.

Tip: Εάν δεν έχετε χρόνο για τη χειροποίητη ζύμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  έτοιμο φύλλο σφολιάτας αφού το έχετε ξεπαγώσει προηγουμένως.

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη λιωμένη
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ψίχα ψωμιού
  • 430 γραμμάρια πουρέ κάστανο άγλυκο (1 κουτί)
  • 100 ml κρασί λευκό ή νερό
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση για τη χειροποίητη ζύμη:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, και το βούτυρο μαζί μέχρι να γίνει τρίμμα. Μετά προσθέτουμε το αβγό με το νερό και ζυμώνουμε καλά. Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να παγώσει καλά.  Τη βγάζουμε από το ψυγείο 10 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Εκτέλεση για τη γέμιση:

  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Όχι παραπάνω για να μην καεί το σκόρδο.
  3. Ρίχνουμε το λευκό κρασί ή το νερό (ό,τι προτιμάτε) , χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να εξατμιστεί το νερό (όχι τελείως).
  4. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον πουρέ κάστανο, τη ψίχα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί.
  5. Το αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να κρυώσει.

Στη συνέχεια….

  • Αλείφουμε καλά μια μακρόστενη φόρμα με ελαιόλαδο.
  • Ανοίγουμε τα 2/3 της ζύμης ώστε να χωράει μέσα στη φόρμα και στα τοιχώματα.
  • Ρίχνουμε μέσα όλη τη γέμιση.
  • Με το 1/3 της ζύμης που αφήσαμε στην άκρη, το ανοίγουμε και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση ώστε να την καλύψουμε τελείως.
  • Εάν σας περίσσεψε ζύμη, κόψτε με κουπ-πατ διάφορα σχήματα και με λίγο νερό κολλήστε τα πάνω στο φύλλο.  Συμβουλή: Η ζύμη δε θα φουσκώσει πολύ και δεν πρόκειται να χαλάσει τα σχέδια που θα κάνετε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου έως ότου χρυσίσει από πάνω η ζύμη.
  • Σερβίρεται είτε ζεστό είτε κρύο

Το αποτέλεσμα:


 

Πηγή

Ετικέτες

21 Ιανουαρίου 2021

«Έφυγε» και ο Γιώργος Καραντίνος

Στα 86 του χρόνια, «έφυγε» ακόμη ένας συγχωριανός μας.
Ο Γιώργος Καραντίνος.....
Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και ώρα 12:00 στην Λάγκα, σύμφωνα με τις οδηγίες για την αποφυγή διασποράς του Covid-19.


Θερμά συλλυπητήρια.

Ετικέτες ,

17 Ιανουαρίου 2021

Στην Λάγκα με -8°C

Απολαύστε το χωριό μας, όπως ήταν σήμερα Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021, με -8°C



























Φωτογραφίες: Μαρία Παπαϊωάννου

Ετικέτες ,

Δ. Άργους Ορεστικού: κλειστά τα σχολεία

 Με απόφαση του Δημάρχου Άργους Ορεστικού, 

τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, οι Παιδικοί Σταθμοί, ο Βρεφικός Σταθμός, το ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Άργους Ορεστικού 

θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, 

λόγω ολικού παγετού. 

Για την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, αφού εκτιμηθεί η κατάσταση, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.




Ετικέτες ,

Καστοριά: Χιονισμένη γυρολιμνιά. Φωτό - Video

Μαγευτική Καστοριά κάθε εποχή....

Λάγκα


Λάγκα

Λάγκα

Λάγκα

Λάγκα

Λάγκα





Ετικέτες , , ,

15 Ιανουαρίου 2021

Δήμος Άργους Ορεστικού: ❗ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΑΤΗ

Άγνωστος με αριθμό τηλεφώνου τον 2155605129, καλεί από χθες σε δικαιούχους του ΚΕΑ και του προνοιακού επιδόματος που είναι καταγεγραμμένοι στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Άργους Ορεστικού και με πρόφαση τη διενέργεια αξιολόγησης του Κέντρου, προσπαθεί να αντλήσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ καθώς πρόκειται για απάτη. Μην απαντάτε και επ’ ουδενί μη δίνετε στοιχεία. Έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές για να επιληφθούν του θέματος. 

Λάγκα


Ετικέτες ,

«Έφυγε» ο Γιώργος Θεοχάρης

 Με τον χειρότερο τρόπο μπήκε το 2021 για το μικρό χωριό μας ,


αφού νωρίς το πρωί έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Θεοχάρης , ο Άνθρωπος, ο γείτονας ο πάντα γελαστός ο "ξενητεμένος", ο αγωνιστής της ζωής που κάθε χρόνο 8 μήνες στα ξένα το μόνο που σκεφτόταν ήταν πότε θα έρθει στο χωριό του , να φτιάξει την αυλή την βρύση να βάψει τα δωμάτια να γεμίσει με γέλια και φωνές την βεράντα του και όλο το χωριό. 

Να πει τα ανέκδοτά του να κεράσει την μπύρα να είναι σε όλες τις εκδηλώσεις πρώτος ο Άνθρωπος που αγαπούσε πραγματικά το χωριό και την Οικογένειά του.....

Μας πλήγωσες Σιωρς .....Να είσαι καλά και πάντα  γελαστός εκεί που θα πας ....

Ροσβίτα ..Αγγέλικα ..Ευγενία...Σωτηρία...Στέλλα  να τον θυμόσαστε πάντα γιατί όπως λένε "Οι άνθρωποι πεθαίνουν  μόνο όταν πάψουμε να τους θυμόμαστε

" Καλό Παράδεισο Γιώργο και καλή αντάμωση!!!!



Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Ετικέτες ,