14 Απριλίου 2021

Μηδενικά τέλη στην εστίαση για το 2021 από τον Δήμο Άργους Ορεστικού

 


1.    




















Υπερψηφίστηκε ομόφωνα στο προχθεσινό
Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόταση του Δημάρχου Άργους Ορεστικού Πάνου Κεπαπτσόγλου,
για δωρεάν διάθεση κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα υγειονομικού
ενδιαφέροντος του Δήμου.



2.   


Έτσι, όταν επιτραπεί η επαναλειτουργία
τους, θα μπορέσουν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα με μηδενική καταβολή τελών
για το 2021. Η δωρεάν κατάληψη κοινόχρηστου χώρου θα γίνει αναλογικά με τον
χώρο που κατείχαν το 2019. Οι ενδιαφερόμενες λοιπόν επιχειρήσεις θα πρέπει
άμεσα να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία τη θεωρημένη άδειά τους κι ένα
σκαρίφημα του προτιθέμενου προς κατάληψη χώρου με τα ανάλογα τραπεζοκαθίσματα,
έτσι ώστε η κατανομή να γίνει δίκαια και ισότιμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες
διατάξεις.



3.   


Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στα
ευρύτερα μέτρα στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων που από την πρώτη στιγμή,
έλαβε ο Δήμος Άργους Ορεστικού, θέλοντας να ανακουφίσει στον βαθμό που μπορεί,
τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τα εμπορικά, τα οποία
επίσης απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη για το διάστημα που ήταν κλειστά.



4. 





Τηλ. επικοινωνίας: 2467351303 και
2467351320.

Ετικέτες ,

Kυριακή 18 Απριλίου: Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Λάγκας

 Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 18 Απριλίου 2021



η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Λάγκας



Ετικέτες ,

13 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα: πυρπολούνται από τις κατοχικές δυνάμεις το Παλαιό Κωσταράζι και ο Γέρμας

 Σαν σήμερα, 77 χρόνια πριν, πυρπολούνται από τις κατοχικές
δυνάμεις το Παλαιό Κωσταράζι και ο Γέρμας



Σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου 1944, πυρπολούνται από τους
γερμανούς κατακτητές το Παλαιό Κωσταράζι και στη συνέχεια ο οικισμός του Γέρμα,
ενώ δολοφονούνται και κάτοικοι αυτών.



Είναι οι δύο από τους πέντε οικισμούς του Δήμου Άργους
Ορεστικού που, μετά από χρόνιες και επισταμένες προσπάθειες, έχουν
χαρακτηριστεί ως Μαρτυρικοί. Οι υπόλοιποι οικισμοί είναι το Μελάνθιο, η Λάγκα
και η Νίκη.



Ως μία ελάχιστη, λοιπόν, ηθική υποχρέωση παραθέτουμε το
χρονικό καταστροφής των δύο χωριών, ενώ δημοσιοποιούμε για πρώτη φορά την
έκθεση της Γενικής Επιθεωρήσεως Νομαρχιών της Περιφερειακής Γενικής Διοίκησης
Μακεδονίας και το Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων, όπως αυτά καταγράφηκαν την
ημέρα εκείνη και κρατούνται στην Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου
του υπουργείου Εξωτερικών.





Ιστορικό καταστροφής Παλαιού Κωσταραζίου



Το Κωσταράζι είναι ένας οικισμός χτισμένος στα ΒΑ του Ν.
Καστοριάς. Κατοικείται από εντόπιους Έλληνες, φιλειρηνικούς ανθρώπους, που
πάντα ασχολούνταν με την γεωργία και κυρίως την κτηνοτροφία. Ο Β’ Παγκόσμιος
Πόλεμος τους έπληξε από την αρχή του ακόμα, γνωρίζοντας τη βαρβαρότητα των
Ιταλών και αργότερα των Γερμανών κατακτητών.



Κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους οι Γερμανοί για να
επιβάλλουν αντίποινα, στράφηκαν εναντίον μικρών και μεγάλων οικισμών στους
οποίους, είτε είχαν δημιουργηθεί πυρήνες αντίστασης, είτε παρείχαν υποστήριξη
στους αντιστασιακούς (αντάρτες). Ένας τέτοιος οικισμός λοιπόν, ήταν και το
Κωσταράζι. Η καταστροφή του τελέστηκε στις 12 και 13 Απριλίου 1944.



Είχε προηγηθεί μια επιδρομή των Γερμανών κατά τον Ιούλιο του
1943, επειδή υπήρχε η υποψία ότι οι κάτοικοι του Κωσταραζίου βοηθούσαν με κάθε
τρόπο αντάρτες. Θύμα αυτής της επιδρομής υπήρξε ο Άνθιμος Γαλάνης, ο ιερέας του
χωριού. Θεωρήθηκε από τους Γερμανούς ότι υπέθαλπτε αντάρτες και μετά από τη
σχετική ανάκριση που προέβη άκαρπη, τον πυροβόλησαν εξ’ επαφής κάτω από το
σαγόνι και η σφαίρα βγήκε πάνω από το κρανίο του. Στη συνέχεια πυρπόλησαν και
το σπίτι του. Ήταν το πρώτο σπίτι που κάηκε στο Κωσταράζι.



Κι ερχόμαστε στη μοιραία μέρα της Μ. Τετάρτης της 12ης
Απριλίου της επόμενης χρονιάς, δηλαδή του 1944.



Η αιτία για την καταστροφή ήταν το γεγονός ότι το προηγούμενο
διάστημα, στο Γερμανικό Φρουραρχείο Καστοριάς είχε φτάσει η πληροφορία ότι ο
Δημήτρης Γάβρος και ο συνάδελφός του, μυλωνάδες στο επάγγελμα, είχαν
παραχωρήσει τη μπαταρία του μύλου τους στους αντάρτες για τις ανάγκες της
λειτουργίας του ασυρμάτου των τελευταίων. Οι Γερμανοί είχαν στοιχεία μόνο για
το πρόσωπο του Γάβρου χωρίς να γνωρίζουν τον έτερο μυλωνά Ανδρέα Μότσιο, οπότε
και στράφηκαν μόνο εναντίον του. Στην επιχείρηση που στήθηκε πρωτοστάτησε ο
επιτελικός Λοχίας της Στρατιωτικής Χωροφυλακής του Φρουραρχείου Καστοριάς,
Μίχαελ Έμπερ ή Έμπνα (Michael Ebner). Η δύναμή του αποτελούνταν από 200
Γερμανούς στρατιώτες και 50 κομιτατζήδες. Ερχόμενοι από το Αμύνταιο,
κατευθύνθηκαν στο Κωσταράζι, με την διαταγή να συλλάβουν και να μεταφέρουν τον
Γάβρο νεκρό ή ζωντανό στο Φρουραρχείο. Μόλις κάποιοι κτηνοτρόφοι που έβοσκαν τα
ζώα τους σε πλαγιές έξω από το χωριό αντιλήφθηκαν τις κινήσεις των Γερμανών,
ειδοποίησαν τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι προσπάθησαν να ξεφύγουν και να
κρυφτούν στα γύρω δάση για να σωθούν. Βλέποντάς τους οι Γερμανοί, που είχαν
καταλάβει το ύψωμα Σκάλα και τη θέση Ρόβια, άνοιξαν πυρ πυροβολώντας αδιακρίτως
και σκοτώνοντας ένα δωδεκάχρονο αγόρι που βρέθηκε στην εμβέλειά τους. Στη
συνέχεια, συγκέντρωσαν όσους είχαν παραμείνει στο χωριό ή δεν είχαν προλάβει να
διαφύγουν και απαίτησαν από αυτούς να φροντίσουν για την άμεση επιστροφή όλων
των διαφυγόντων με αντάλλαγμα την ασφάλεια και τη μη επιβολή ποινής σ’ αυτούς.
Γι’ αυτό το λόγο, ο ίδιος ο Έμπνερ έστειλε έναν κάτοικο, τον Δημήτριο Τσιτσίνα
στο βουνό να μεταφέρει το μήνυμα, αφού τον έντυσε στα λευκά. Έτσι, επέστρεψαν
οι κάτοικοι πίσω στο χωριό, όμως ανάμεσά τους δεν ήταν ο μυλωνάς Δημήτρης
Γάβρος. Ο Έμπνερ έστειλε τη σύζυγό του, επίσης ντυμένη στα λευκά να τον
αναζητήσει, όπως και έγινε και κατέβηκε ο μυλωνάς στο χωριό. Εκεί, συνελήφθη
άμεσα και ο Έμπνερ τον μετέφερε στο μύλο του, όπου και τον κακοποίησε βάναυσα.
Στην επιστροφή του τον υπέβαλλε σε ψυχολογικό μαρτύριο, υποχρεώνοντάς τον να
μαζεύει τα αυγά από όσα σπίτια περνούσαν. Κατόπιν, στη θέση Ζολώτα τον σκότωσε
εν ψυχρώ μπροστά σε όλους τους συγχωριανούς του, πυροβολώντας τον στο πίσω
μέρος του κεφαλιού του. Πέφτοντας ο Γάβρος κατρακύλησε σε μια χαράδρα, όπου
εκεί ο Έμπνερ του έδωσε την χαριστική βολή. Παράλληλα, το χωριό προσέγγιζε μία
φάλαγγα Γερμανών, που όμως είδε στον ουρανό το σημάδι των 3 φωτοβολίδων. Τους
έδειξε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και δεν ήταν απαραίτητο να μεταβούν άμεσα εκεί.
Έτσι, όλοι στρατοπέδευσαν εκεί ως την επόμενη μέρα.



Την επόμενη μέρα, 13 Απριλίου και Μ. Πέμπτη, έφτασε η μονάδα
των SS από τη Σιάτιστα Κοζάνης και ο αρχιλοχίας τους, μέσω του διερμηνέα τους,
συγκέντρωσε όλους τους κατοίκους του χωριού στη θέση «στου Μπέλ’ την Γκορτσιά».
Εκεί ξεχώρισε και συνέλαβε όλους τους άνδρες- 78 στον αριθμό, με σκοπό να τους
εκτελέσει επί τόπου. Άμεσα στήθηκαν τα πολυβόλα, αλλά με τη διαβεβαίωση του
Έμπνερ προς τα SS ότι δεν επρόκειτο ούτε για επικίνδυνους ούτε για αντάρτες
διέφυγαν την εκτέλεση. Όμως οι άνδρες δεν ελευθερώθηκαν, παρά μεταβιβάστηκαν
στα φορτηγά και μεταφέρθηκαν στις φυλακές της Καστοριάς, όπου και παραδόθηκαν
στα χέρια των στρατιωτών της Βέρμαχτ.



Επειδή κάποιοι ηλικιωμένοι παράκουσαν την εντολή των SS να
συγκεντρωθούν στην πλατεία και παρέμειναν στα σπίτια τους, εκτελέστηκαν επί
τόπου, μαζί με δύο νήπια που βρίσκονταν μαζί τους. Κατά την αποχώρησή της, η
μονάδα των SS πυρπόλησε το χωριό καίγοντάς το ολοκληρωτικά. Μετά την πάροδο
κάποιων ημερών, απελευθερώθηκαν οι άνδρες του Κωσταραζίου και μετέβησαν στον
τόπο τους μόνο και μόνο για να βρουν έρημη, καμένη γη. Παράλληλα, είχε δοθεί η
εντολή, να μην ξαναχτιστεί το χωριό για να μην κατοικηθεί πια. Και οι κάτοικοί
του, απομείναντες χωρίς καθόλου υπάρχοντα, και με τις λίγες προμήθειες που τους
είχε δώσει ο Ερυθρός Σταυρός να έχουν τελειώσει πολύ σύντομα, αναγκάστηκαν να
μεταβούν και να ζήσουν σε άλλα χωριά της περιοχής, όπως το Μαυροχώρι, η Μηλίτσα
και οι Αμπελόκηποι.



Ο απολογισμός των υλικών ζημιών της πυρπόλησης ήταν η
ολοκληρωτική καταστροφή 263 οικειών έναντι 14 διασωθέντων με μικρές υλικές
ζημίες. 277 οικογένειες έχασαν το σπιτικό τους. Αυτές ήταν μόνο οι υλικές. Η
απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ήταν συγκεκριμένα:



Μαλαματή Μπίτια ετών 90



Δημήτριος Τσούγκος ετών 73



Ιωάννης Νατσούλης ετών 70



Δημήτριος Γάβρος ετών 54



Νικόλαος Τσώκος ετών 12



Αικατερίνη Βλάχου ετών 6



Αδάμ Παντελής ετών 4



Μεταπολεμικά, οι κάτοικοι επέστρεψαν και έχτισαν νέο χωριό σε
απόσταση μικρή από το παλαιό, το πυρπολημένο, του οποίου τα ερείπια στέκουν
ακόμα, φαντάσματα του παρελθόντος, να θυμίζουν καιρούς χαλεπούς και μνήμες
χαραγμένες με μαύρα γράμματα στην ιστορία του.





Το Κωσταράζι ανακηρύχτηκε Μαρτυρικό Χωριό τον Μάιο του 2017.





Ιστορικό καταστροφής Γέρμα



Ο Γέρμας είναι ένα μεγάλο, ζωντανό χωριό στο Α τμήμα του Ν.
Καστοριάς. Εντόπιοι Έλληνες οι κάτοικοί του, με αναπτυγμένη τη γεωργία και την
κτηνοτροφία, καθώς και άλλες τέχνες πλέον, στο πέρασμα των αιώνων ανέπτυξαν
πλούσια ιστορική κληρονομιά. Αυτό καταμαρτυρά και το όνομα του χωριού, που το
έλαβε προς τιμήν του μεγάλου Μακεδονομάχου καπετάν- Γέρμα, που σκοτώθηκε σε
μάχη στα βουνά της περιοχής. Κατά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο έγινε στόχος του
Γερμανού κατακτητή λόγω της μεγάλης αντιστασιακής δράσης των κατοίκων, που
οδήγησε στην ολική καταστροφή του χωριού τον Απρίλιο του 1944.



Οι Γερμανοί προέβλεπαν πολύ σκληρά αντίποινα εναντίον όποιων
έβλαπταν, αιχμαλώτιζαν ή σκότωναν Γερμανούς στρατιωτικούς. Επίσης,
πραγματοποιούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για να εξαλείψουν κάθε προσπάθεια
αντίστασης κατά την κατοχή τους. Ο Γέρμας γνώρισε και τα δύο.



Τα αντίποινα προήλθαν από το εξής περιστατικό. Σε μια μάχη
μεταξύ ανταρτών και Γερμανών, πιάστηκαν 2-3 Γερμανοί αιχμάλωτοι. Οι αντάρτες
τους μετέφεραν στο Γέρμα. Ο Γέρμας τότε ήταν σχεδόν έρημος, επειδή ήδη οι
κατακτητές είχαν εκτοπίσει τους κατοίκους του στο γειτονικό χωριό, το
Βογατσικό, ενώ άλλοι μπόρεσαν να διαφύγουν σε άλλα κοντινά χωριά, όπως η
Βλάστη, το Βαρικό, το Εμπόριο, το Μυλοχώρι και η Κορησός. Αυτό το είχαν πράξει
οι Γερμανοί στην προσπάθειά τους να σταματήσουν κάθε είδους στήριξη στους
αντάρτες και να διαλύσουν κάθε προσπάθεια αντίστασης από τους ίδιους τους
Γερμανιώτες. Στο Γέρμα υπήρχε αρχηγείο της Γερμανικής Φρουράς, οπότε και
θεώρησαν ότι ήταν πιο εύκολο γι’ αυτούς να ελέγχουν τους ανυπότακτους στις
εντολές τους Γερμανιώτες. Ήθελαν να αναγκάσουν τους αντάρτες να αφήσουν
ελεύθερους τους στρατιώτες τους. Γι’ αυτό το λόγο, σ’ ένα ρέμα έξω από το
Βογατσικό συνέλαβαν 3 βοσκούς. Και οι τρεις ήταν από το Γέρμα. Επρόκειτο για
τον Σιδέρη Πρώιο, τον Χρήστο Κίτσιο και τον Στέργιο Τσόγκα. Τους πυροβόλησαν
επί τόπου. Εκεί δέχτηκαν και την χαριστική βολή. Οι δύο σκοτώθηκαν, ενώ ο
Στέργιος Τσόγκας σώθηκε σαν από θαύμα. Όταν πληροφορήθηκαν οι δικοί τους τι
είχε συμβεί, έπρεπε ακόμα να ζητήσουν την άδεια από τους Γερμανούς για να
πάρουν τους ανθρώπους τους να τους θάψουν. Και σύμφωνα με τις οδηγίες των
Γερμανών έπραξαν τα δέοντα, και φυσικά οι νεκροί θάφτηκαν στο Βογατσικό και όχι
στον τόπο τους.



Ο Νικόλαος Παπατζήμος σκοτώθηκε κατά την επιστροφή του από την
Πτολεμαΐδα, όπου είχε πάει να πάρει λίγο ψωμί για την οικογένειά του. Τον
συνόδευε ο γιος του, 11 χρονών τότε. Πάλι λόγω διαμάχης με τους αντάρτες,
ξέσπασαν σε αμάχους. Τον σκότωσαν εν ψυχρώ, μπροστά στα μάτια του γιού του. Το
περιστατικό αυτό έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου το 1943.



Ο εκτοπισμός των κατοίκων του Γέρμα κράτησε περίπου τρεις
μήνες. Μετά το πέρας του τριμήνου επέστρεψαν στο χωριό οι άνθρωποί του και
αντίκρισαν κάποιες καταστροφές που είχαν κάνει εν τω μεταξύ οι Γερμανοί.
Μερικοί εμπρησμοί σπιτιών που βάλθηκαν οι ιδιοκτήτες τους να επιδιορθώσουν
αμέσως. Όμως η δράση των αντάρτικων ομάδων των Γερμανιωτών δεν σταμάτησε, όπως
δεν σταμάτησε και η υπόθαλψη και υποστήριξη στους υπόλοιπους αντάρτες. Και
αυτές οι κινήσεις φυσικά περιήλθαν στην αντίληψη των κατακτητών, που αποφάσισαν
να τις τερματίσουν αποφασιστικά και αμετάκλητα. Έτσι, ερχόμαστε στη μοιραία
μέρα της Μ. Τετάρτης της 12ης Απριλίου της επόμενης χρονιάς, δηλαδή του 1944.
Έτσι, στην επιχείρηση που στήθηκε πρωτοστάτησε ο επιτελικός Λοχίας της
Στρατιωτικής Χωροφυλακής του Φρουραρχείου Καστοριάς, Μίχαελ Έμπνερ ή Έμπνα
(Michael Ebner). Η δύναμή του αποτελούνταν από 200 Γερμανούς στρατιώτες και 50
κομιτατζήδες. Ερχόμενοι από το Αμύνταιο, κατευθύνθηκαν στο Γέρμα μέσω Κωσταραζίου.
Στο Γέρμα επιτέθηκαν την επόμενη μέρα, Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου, και αφού ήρθε
ενίσχυση από την Σιάτιστα, η οποία ήταν η μονάδα των SS από την Σιάτιστα
Κοζάνης. Το ευτύχημα στην προκειμένη περίπτωση ήταν ότι οι αντάρτες με τις
σκοπιές που είχαν στα βουνά, αντιλήφθηκαν τις κινήσεις των Γερμανών και
ειδοποίησαν εγκαίρως τους κατοίκους του χωριού που διέφυγαν πάνω στο βουνό για
να σωθούν. Άρπαξαν ό, τι θα τους βοηθούσε να επιζήσουν, λίγα τρόφιμα δηλαδή και
κατέφυγαν στις καλύβες που είχαν στήσει μέσα στο δάσος για αυτούς τους σκοπούς.
Εκεί πάντα κατέφευγαν σε επιθέσεις και επιδρομές των κατακτητών. Έμειναν πάνω-
κάτω τρεις μέρες, όταν αποφάσισαν να επιστρέψουν, ενημερωμένοι ίσως πάλι από
τους αντάρτες ότι οι γερμανικές φάλαγγες είχαν αποσυρθεί εφόσον είχε
συντελεστεί η καταστροφή του χωριού. Επέστρεψαν στο χωριό μόνο για να
αντικρύσουν καμμένη γη. Ξεκίνησαν αμέσως να ξαναχτίζουν τα σπίτια τους και τη
ζωή τους.



Ο απολογισμός των υλικών ζημιών της πυρπόλησης ήταν η
ολοκληρωτική καταστροφή 172 οικειών και 7 διασωθέντων με μικρές υλικές ζημίες
σε σύνολο 180. Τα μόνο κτίσματα που δεν κάηκαν ήταν κάποια πολύ παλιά, τα οποία
οι Γερμανοί θεώρησαν ανάξια προσοχής.



Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στο σύνολό τους ήταν οι εξής:



Σιδέρης Πρώιος ετών 20



Χρήστος Κίτσιος ετών 25



Νικόλαος Παπατζήμος ετών 45



Αναστασία Παπαδημητρίου ετών 87



Αγνή Τσίκαλα ετών 80



Μαρίκα Τσιώνη ετών 75



Νικόλαος Κουλιούμπας ετών 60



Θωμαή Κατσάνου ετών 65



Σοφία Βούρδα ετών 60



Βασίλειος Σκραπαριώτης ετών 37



Βρέφος υιός Βασιλείου Σκαπαριώτη ετών 1



Νεκρός εκ νάρκης



Αλέξιος Αλεξίου ετών 16



Ο Γέρμας ξαναχτίστηκε στα
θεμέλια του παλαιού χωριού και πέρα από τις 
τις μνήμες, τίποτε άλλο πλέον δε θυμίζει το μαύρο παρελθόν.





















Ο Γέρμας ανακηρύχτηκε Μαρτυρικό Χωριό τον Αύγουστο του 2019.


Δήμος Άργους Ορεστικού

Ετικέτες ,

Πρόσκληση Δ.Σ. Αναγκαστικού Συνεταιρισμού «Λαμπανόβου»

Πρόσκληση Δ.Σ. Αναγκαστικού Συνεταιρισμού «Λαμπανόβου»


Ετικέτες , ,

07 Απριλίου 2021

Παραδοσιακό «πήξιμο τυριού» από τον Γιάννη Δημητρίου

«Μοιράζομαι μαζί σας το πήξιμο του τυριού.

Όπως το έφτιαχνε ο παππούς με την γιαγιά και ο πατέρας με την μάνα. Η ίδια συνταγή παρασκευής συνεχίζεται.»





Τυρί με πρόβειο γάλα, για να έχει επιτυχία το τυρί πρέπει να
έχουμε: 

καθαριότητα κaι καλής ποιότητας πυτιά και την εποχή που μιλάμε ζωική και
καλύτερη η κατσικίσια και σωστή θερμοκρασία.




Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα αφού το σουρώσουμε σε ψιλό
σουρωτήρι ή τούλι που το ξέρουν πολλοί και το βράζουμε μέχρι να αρχίσει να
φουσκώνει ελεγχόμενο με θερμόμετρο.



Μετά το αφήνουμε να κρυώσει και να φθάσει στους 35 βαθμούς μια
πρακτική λύση είναι το δάχτυλο για τους έμπειρους τυροκόμους.

Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε λίγο γάλα και διαλύουμε την
πυτιά, μετά το προσθέτουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Σκεπάζουμε με ένα πανί και το αφήνουμε 45-50 λεπτά για να
πήξει. Το κόβουμε με μια κουτάλα και το βάζουμε σε ένα πάνινο σακουλάκι
(τσαντίλα) να στραγγίσει.


Μετά το βγάζουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το
αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο.
Αφού το
αλατίσουμε με χοντρό αλάτι -








Giannis Dimitriou

Ετικέτες

Φανή Θεοχάρη ... Δύο ακόμη ποιήματα για την Λάγκα.

                   Δεν μας εκπλήσσει πλέον…

Εδώ και πολύ καιρό μας έκανε γνωστά τα ταλέντα της: μεταξύ των
οποίων και η ποίηση…. Αυτή τη φορά με ακόμη δύο ποιήματά της για το χωριό μας.
(Διαβάστε ακόμη ένα εδώ).

 

Φανή, σε ευχαριστούμε από καρδιάς….









Περιμένω τη μέρα που θα ξαναβρεθούμε στην αγαπημένη μας Λάγκα. 

(Θανάσης Φιλ. Ριζόπουλος)


 

ΛΑΓΚΑ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ



Στη Λάγκα θα χτίσω ένα σπιτάκι



σε μια ηλιόλουστη βουνοπλαγιά



να ΄ναι το φέγγος του ηλιου στη ράχη



γύρω λαγκάδια, λόφοι και βράχοι



βρυσούλες, ρυάκια και η ρεματιά



Πηγές, νεροσυρμές και νερομάνες



λουλούδια και άνθη αρραμαθιές



να λιάζονται στου ήλιου τα χάδια.



Και να μου τραγουδάει στη σιγαλιά



γλυκά τ΄αηδόνι τα όμορφα βράδια



Θα φυτέψω στην αυλή μια κερασιά



ανθοβολιά στο αγαπημένο



προγονικό μου χώμα



Στα μά΄τια μου να φαντάζει ζωγραφιά



με όμορφο χρώμα



Στην Λάγκα θέλω να ΄ρθω να ζήσω



Παλιό τραγούδι, που η μάνα μου



τό ΄χει  άφησε μισό, να
συνεχίσω:



-" Στης Λάγκας τον ανήφορο



θα πάω να σπείρω ρύζι



για να περνά η αγάπη μου



να κόβει να μυρίζει........."



Τις τελευταίες μέρες μου



θέλω εκεί να ζήσω



σάμπως στην αγκαλιά της μάνας μου



τα μάτια μου να κλείσω






23-2-2021



 



ΛΑΓΚΑ



Λάγκα μου γλυκιά κι αγαπημένη



Λάγκα μου πεντάμορφη, ηλιοφωτισμένη



με όλες τις καλοκαιριές κι όλους τους χειμώνες



που απ΄τον Φλεβάρη στόλισμα έχεις τις ανεμώνες



Άνθρωποι, δένδρα, ανθοί, νερά βουνά λιθάρια



Νερά, ρυάκια άβαθα, γλυκόηχα, νερά κρύα καθάρια



Περίτεχνα σε έπλασε Θεός σοφός, τρανός τεχνίτης



με έλκεις με τόση επιθυμιά σαν να ΄σουνα μαγνήτης



Κι όσο κοντά σου λαχταρώ...τόσο μακριά σου στέκω



μα τα όνειρά μου πάντοτε με σένανε τα πλέκω



Κι αν λάμπει κι άλλος ουρανός, σε μερη άλλα ξένα



δεν είναι τίποτε για με... Λάγκα μου έξω από σένα.






24-2-2021

Ετικέτες , ,

06 Απριλίου 2021

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με άρωμα πορτοκάλι

 Μία
νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή


Υλικά:



  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι (σουρωμένο)
  • 1 ποτήρι νερό
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Κανέλλα για πασπάλισμα















 



Εκτέλεση:



Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το
σιμιγδάλι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς, μέχρι να γίνει ελαφρώς
πιο σκούρο.



 



Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει σε μια άλλη κατσαρόλα για 7 λεπτά
το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι.



 



Ρίχνουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και
ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.



 



Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το χαλβά στην κατσαρόλα
μέχρι να κρυώσει.



 



Γεμίζουμε μια φόρμα ή μικρά φορμάκια και τα βάζουμε στο
ψυγείο.



 



Όταν έχει παγώσει καλά ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με αρκετή
κανέλλα.

Ετικέτες

30 Μαρτίου 2021

Ψηφίστε: Λάγγα ή Λάγκα;


 






Ετικέτες ,

Ο λύκος, η αλεπού και ο γάιδαρος. Λαγκιώτικο παραμύθι

 Ήτανε μια φορά ένας γάιδαρος παχύς και θρεμμένος και βοσκούσε
στο λιβάδι. Τον βλέπει μια αλεπού και τον ορέχτηκε. Πάει στο λύκο :



-Έλα να δεις λύκο ένα γάιδαρο. Άμα πράμα για φαί !




Πάει ο λύκος βλέπει τον γάιδαρο κι άρχισαν να τρέχουν τα σάλια
του.



-Ξέρεις τι να κάνουμε λύκο; λέει η αλεπού.



-Τι; Εσένα κόβει το κεφάλι σου.



-Να αγοράσουμε μια βάρκα και να τη φορτώσουμε ελιές, να
πάρουμε τον γάιδαρο μαζί για ναύτη και , άμα βγούμε στο πέλαγος, να τον φάμε !
Άιντε συ, σύρε να πάρεις μια βάρκα κι εγώ πάω να συμφωνήσω με τον γάιδαρο.



Πάει ο λύκος, αγοράζει μια βάρκα, τη φορτώνει ελιές. Πάει κι η
αλεπού , παίρνει τον γάιδαρο, κατεβαίνουν στο γυαλό, μπαίνουν μέσα στη βάρκα.



Όταν έφτασαν καταπέλαγα, λέει η αλεπού :



-Καλά, εμείς τώρα ταξιδεύουμε , αμ ποιος ξέρει αν θα πάμε
ζωντανοί . Για καλό και για κακό ελάτε να εξομολογηθούμε.



Γίνεται ο λύκος πνευματικός, ξομολογά την αλεπού πρώτα.



-Τι αμαρτίες έκαμες κυρά αλεπού;



-Έκλεψα κάμποσες κότες, κι έφαγα κάτι άλλα αγριμέλια, λαγοί ,
μαγοί, κουνέλια. Να ! Τέτοια πράγματα έπνιξα κι έφαγα.



-Δεν κάνεις δουλειά σου κυρά αλεπού , σκουλήκια τση γης
έφαγες. Έλα τώρα, ξεμολόγα με κι εσύ.



-Λέγε, τι αμαρτίες έκαμες;



-Έφαγα κάμποσα πρόβατα, κάμποσα κατσίκια, κάμποσα γελάδια.



-Α, μικρά πράγματα. Σκουλήκια τση γης.



Ύστερα , λέει ο λύκος στον γάιδαρο :



-Έλα και συ, κυρ γάιδαρε, να μας πεις τι αμαρτίες έχεις;



-Εγώ, λέει ο γάιδαρος, μια φορά όντας φορτωμένος μαρούλια,
γύρισα κι έκοψα ένα φύλλο, γιατί τα λιμπίστηκα και το ‘φαγα!



- Α ! κυρ γάιδαρε, είπανε κι οι δυο μαζί :



Έφαγες το μαρουλόφυλλο χωρίς λάδι, χωρίς ξύδι ....και πώς δεν
επνιγήκαμε σε τούτο το ταξίδι !



-Η αμαρτία σου είναι μεγάλη και πρέπει να σε φάμε !



-Βρε αμάν!



-Όχι, πρέπει να σε φάμε !



-Καλά, λέει ο γάιδαρος, μόνο ο πατέρας μου, όταν πέθανε μου
έδωκε μια γραφή και την έχω εδώ στου ποδαριού μου το πέταλο . Έλα κυρ λύκε,
διάβασέ την, για να ιδώ τι μου γράφει, κι ύστερα φάγε με !



Σηκώνει το πισινό του το ποδάρι, πάει ο λύκος να διαβάσει, του
πατεί μια κλωτσιά στα μούτρα, πάρ’ τον μέσ’ τη θάλασσα.



Η αλεπού βλέποντας αυτά πηδά κι αυτή μέσ’ τη θάλασσα για να
γλυτώσει, πνίγονται κι οι δύο κι έτσι απόμεινε η βάρκα με τις ελιές στο
γάιδαρο.



Κι έζησε αυτός καλά, κι εμείς καλύτερα.


 Μαρία Παπαϊωάννου

Ετικέτες , ,

27 Μαρτίου 2021

Σουπιές με σπανάκι

 


ΥΛΙΚΑ:



  • 1 κιλό σουπιές φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 6 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 δεματάκι άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
  • 1 κούπα χυμό ντομάτας
  • ½ κούπα κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι



















ΕΚΤΕΛΕΣΗ:



Πλένουμε το σπανάκι καλά, το ζεματάμε 5' σε νερό που βράζει
και το στραγγίζουμε.

 Οι σουπιές πρέπει να είναι καθαρισμένες πολύ καλά. 

Τις
ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις βράζουμε με λίγο νερό να μαλακώσουν. Τις
κατεβάζουμε από τη φωτιά, χύνουμε το νερό και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τις
αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν. 

Αχνίζουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια με
λίγο νεράκι σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το υγρό. 

Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. 

Προσθέτουμε τις σουπιές
και ανακατέβουμε. Σβήνουμε με το κρασί. 

Περιμένουμε 2' με 3' να εξατμιστεί το
οινόπνευμα και ρίχνουμε το χυμό ντομάτας αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε.

 Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό 10'. Βάζουμε το σπανάκι στη κατσαρόλα με
τις σουπιές, προσθέτουμε τον άνιθο, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό,
ώσπου να μαλακώσουν τα υλικά και να πήξει η σάλτσα 20' περίπου. 

Κατεβάζουμε από
τη φωτιά και πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι.

Ετικέτες

24 Μαρτίου 2021

Η πιο ''WOW'' γκουρμέ συνταγή για μπακαλιάρο....

 


ΥΛΙΚΑ:



-Μπακαλιάρος στην ποσότητα που σας βολεύει



-Αλεύρι



-330ml μπύρας (αν θέλετε να κάνετε κουρκούτι μπύρας -το πως
ψάξτε το αλλού, δεν θα σας τα λέω όλα εγώ)



-8 κουταλιές της σούπας μέλι



- Γάλα καρύδας



-Ένα κιλό στραγγιστό γιαούρτι



-2 φλ. του καφέ ξύδι βαλσάμικο 
(Ελληνικού ε;)



-10 κ.γ. ζωμό κομπόστας ροδάκινο (Βεροίας κατά προτίμηση)



-Μία κουταλιά σούπας σιρόπι από γλυκό βερύκοκο ρικορικο



  ρικοκο ή από κεράσι



-Ένα φλυτζάνι του καφέ χυμό από ρόδι



-26,5 γρ. φρέσκο μουρουνέλαιο



-Καρότο κομμένο σε ροδέλες



-0,68 γρ. άχνη ζάχαρη




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:



Παίρνετε το γιαούρτι και το βάζετε στο ψυγείο να το κάνετε
τζατζίκι κάποια άλλη φορά.



Στη συνέχεια βάζετε τις ροδέλες καρότου σε σακουλάκι και στο
ψυγείο για όταν κάνετε φασολάδα. 



Μετά... σε μία λεκάνη ρίχνετε το Γάλα καρύδας, το μέλι, το
ξύδι (μη ξεχνιόμαστε... βαλσάμικο), τον ζωμό κομπόστας (Βεροίας είπαμε ε;), το
σιρόπι από το ρικορικορικοκο, τον χυμό ροδιού και το μουρουνέλαιο.



Τα χτυπάμε 6΄και 33''.



Το αφήνουμε να σταθεί 4΄.



Μόλις περάσει η ώρα, παίρνουμε το μείγμα που δημιουργήθηκε και
το πετάμε.



Βάζουμε λαδάκι στο τηγάνι και τηγανίζουμε κανονικά τον
μπακαλιάρο μας...



ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!



ΔΕΝ πασπαλίζετε με την άχνη ... (δεν χρειάζεται... ήταν...
που@@@@@ιά)




Ετικέτες , , ,

Φώτης Ριζόπουλος: Δασικοί χάρτες και ενστάσεις. Βίντεο

 


Για τους ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ και το τι μέλλει γενέσθαι  μίλησε στο ΔΙΚΤΥΟ1  και τον Αντώνη Παραρά, ο συγχωριανός μας Φώτης
Ριζόπουλος
, πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας.




Ετικέτες , ,

23 Μαρτίου 2021

Ξέρεις από Λάγκα; Κάνε το test!


Για να δούμε….. Ξέρεις από Λάγκα;

Ετικέτες ,

22 Μαρτίου 2021

Γαλλική σκορδαλιά Aioli

 

Υλικά



 



6 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες



2 κρόκους αυγών



2 κ.γλ. αλάτι



2 φλιτζ. ελαιόλαδο




Εκτέλεση



 



Στο μούλτι ρίχνουμε τις
σκελίδες σκόρδου και τις πολτοποιούμε μαζί με το αλάτι. 
Στη συνέχεια
προσθέτουμε και τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

 Συνεχίζοντας την πολτοποίηση, ρίχνουμε σιγά σιγά και το ελαιόλαδο. 

Η aioli  είναι έτοιμη όταν έχει αρχίσει να φουσκώνει
και η υφή της είναι λεπτή και απαλή.

 Την αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να τη
σερβίρουμε.

Ετικέτες

Πώς διαλέγουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου και όλα τα μυστικά για την επιλογή
του καλύτερου ψαριού για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου!



 




Η επιλογή καλής, διαλεχτής πρώτης ύλης θεωρείται ότι αποτελεί
το 40% μια επιτυχημένης συνταγής. Γι’ αυτό και η αγορά ενός καλού κομματιού
παστού μπακαλιάρου δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, είναι όμως η απαραίτητη
προϋπόθεση για την επιτυχία στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου.



Επιλέξτε φιλέτα μπακαλιάρου με λαμπερό, λευκό και παχύ κρέας.
Αν παρατηρήσετε και μια ελαφριά λάμψη στην ουρά, ακόμη καλύτερα. Επίσης
προτιμήστε φιλέτα με ίδιο πάχος ώστε να τα ξαλμυρίσετε και να τα μαγειρέψετε
στον ίδιο χρόνο με τέλεια αποτελέσματα.



 



Αν, τώρα, είστε “μπελαλήδες” και θέλετε να ξεκοκαλίσετε μόνοι
σας το μπακαλιάρο, θα αγοράσετε “φύλλα” μπακαλιάρου με τις ίδιες προδιαγραφές
που περιγράψαμε παραπάνω. Αν και τα φύλλα μπακαλιάρου είναι πιο οικονομικά σε
σχέση με το φιλέτο, σίγουρα θα χρειαστείτε το διπλάσιο χρόνο για το ξεκοκάλισμα
και την προετοιμασία του ψαριού. Οι περισσότερες συνταγές χρησιμοποιούν φιλέτο
μπακαλιάρου επομένως η επιλογή είναι καθαρά δικό σας θέμα.



 



Τέλος, αν δεν έχετε πολύ χρόνο μπορείτε να αγοράσετε απευθείας
έτοιμα ξαρμυρισμένα υγράλατα φύλλα μπακαλιάρου από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία
βέβαια θα πλύνετε με μεγάλη φροντίδα πριν τα χρησιμοποιήσετε.

 



Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο



 



Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί όρεξη και υπομονή. Το
σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου θεωρείται το μεγαλύτερο μυστικό επιτυχίας για
το κάθε συνταγή που θα ετοιμάσετε. Πολλοί μας ρωτάτε πώς ξαλμυρίζουμε τον
μπακαλιάρο γρήγορα. Ο χρόνος ξαλμυρίσματος του μπακαλιάρου εξαρτάται από το
μέγεθος και το πάχος του. Στην Ελλάδα δεν βρίσκουμε πολύ χοντρά φιλέτα
μπακαλιάρου, επομένως ο μέσος χρόνος ξαλμυρίσματος κυμαίνεται μεταξύ 12-24
ωρών. Βέβαια, στη σπάνια περίπτωση που θα βρείτε μεγάλο, χοντρό φιλέτο,
προετοιμαστείτε για ξαλμύρισμα 30 ωρών.



Εάν η συνταγή απαιτεί τεμαχισμένο μπακαλιάρο, κόβουμε τον
μπακαλιάρο σε όσα κομμάτια χρειαζόμαστε (ανάλογα με το πόσο μεγάλα κομμάτια θα
μαγειρέψουμε, εάν θα τον ψήσουμε ή θα τον τηγανίσουμε κλπ) προτού τον
ξαλμυρίσουμε. Αν τον τεμαχίσουμε ξαλμυρισμένο, είναι πιθανό να μαδήσουν τα
κομμάτια μπακαλιάρου και να μην πετύχει η συνταγή. Επίσης αν δεν έχουμε
επιλέξει φιλέτο, τον ξεκοκαλίζουμε με μεγάλη προσοχή.



 



Ξεκινάμε τη διαδικασία ξαλμυρίσματος: ξεπλένουμε τα φιλέτα
βακαλάου με άφθονο τρεχούμερο νερό μέχρι να φύγει το χοντρό αλάτι με το οποίο
είναι παστωμένος. Επιλέγουμε ένα μεγάλο σκεύος για το ξαλμύρισμα (π.χ. μια
μεγάλη κατσαρόλα) και τοποθετούμε στον πυθμένα της μια σχάρα πάνω στην οποία θα
ακουμπήσουμε το βακαλάο. Με αυτόν τον τρόπο το αλάτι που κατακάθεται δεν
επηρεάζει το ψάρι. Γεμίζουμε το σκεύος με κρύο, καθαρό νερό  έτσι ώστε να καλυφθεί πολύ καλά ο βακαλάος.
Το μεγάλο μυστικό στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι να αλλάζουμε συχνά με κρύο
νερό, περίπου κάθε 3-4 ώρες. Σε αυτό το σημείο θυμηθείτε ότι αν πρόκειται να
τηγανίσετε τον μπακαλιάρο, τότε θα πρέπει να τον ξαλμυρίσετε ακόμα περισσότερο.



  



Όταν ολοκληρωθεί το ξαλμύρισμα, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι
για να δείτε εάν έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκοπός είναι να φύγει η
υπερβολική αλμύρα αλλά να κρατήσει λίγο αλάτι, αλλιώς θα χάσει όλη τη γεύση
του. Εάν παραμένει αλμυρός, συνεχίζουμε το ξαλμύρισμα, πάντα δοκιμάζοντας.
Τέλος, αφού τον ξαρμυρίσετε, τον ξεπλένετε καλά και τον αφήνετε να στεγνώσει σε
απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει όλα τα υγρά του. Αν πρόκειται να τον
τηγανίσετε τον βουτάτε στεγνό στο κουρκούτι, ενώ αν πρόκειται να φτιάξετε
κροκέτες μπακαλιάρου τον μαδάτε σε ίνες.



 



Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου προτιμήστε ένα απαλό
ελαιόλαδο. Ξεκινήστε με δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώστε για να προλάβει
να ψηθεί στο εσωτερικό τους χωρίς να αρπάξει όμως το κουρκούτι.




Δεν ξεχνάμε βέβαια πως το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου
είναι η σκορδαλιά.
  


Πηγή


Διαβάστε: Τι σκορδαλιά προτιμάτε; Με πατάτα, με ψωμί ή μεκαρύδια; Συνταγές

Ετικέτες