26 Αυγούστου 2014

Τα σπίτια του χωριού...




Μικρ' ναι τα καμαράκια του


μικρά και τα παραθυράκια του


κι όλα μικρά πλασμένα,


τόσο μικρά που όπου μπορεί την ευτυχία να χωρεί







Ο Έλληνας περισσότερο από κάθε άλλο λαό, θεωρούσε και θεωρεί την κατοικία, το σπίτι, πρώτη και βασική προτεραιότητα για κάθε οικογένεια.





Όλες οι άλλες οικογενειακές ανάγκες έπονται.





Μέριμνά του ήταν η στέγαση. Επιθυμία και φροντίδα του ήταν να στεγάσει σε αυτά τις χαρές, τις συγκινήσεις και τις λύπες του. Χαρακτηριστικός ο πιο κάτω λόγος του, ένας λόγος που και σήμερα είναι αποδεκτός. «Ένα κεραμίδι να βάλουμε στο κεφάλι μας και όλα τ' άλλα θα ακολουθήσουν». Ένα κεραμίδι έλεγε, γιατί έβλεπε πόσο επισφαλή ήταν το μέλλον το δικό του και των παιδιών του.





Φτωχοί οι άνθρωποι, ολιγαρκείς στις απαιτήσεις. Τα μεγάλα άλματα ήταν για άλλους. Ένα μικρό σπιτάκι. Ένα σπιτάκι που θα στεγάσει τα μέλη της οικογένειάς του, έστω και στενάχωρα και τα ζωντανά του, γιατί και αυτά αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς του. Αυτή ήταν η φροντίδα. Αυτό ήταν τ΄όνειρό του.





Τα σπίτια όλα ήταν λιθόκτιστα. Τσιμέντα και σίδερα πουθενά. Το κτίσμα ήταν διώροφο


το σπίτι του Γεωργίου

και αποτελούνταν συνήθως από δύο δωμάτια εκ΄των οποίων το ένα στο ισόγειο για τους γέροντες γονείς και τα παιδιά  και τ΄ άλλο στον δεύτερο όροφο για το ανδρόγυνο.


 Στο ισόγειο υπήρχε και ένας μεγάλος χώρος. Εκεί ήταν το γνωστό κελάρι. Το κελάρι ήταν ένας χώρος που χρησίμευε και ως αποθήκη και ως εργαστήριο των γυναικών (ζύμωμα κ.λ.π.). Τα παράθυρα μικρά με σιδερένια κάγκελα για προστασία και μάλιστα όπου αυτά κρίνονταν απαραίτητα. Οι στέγες όλες με πέτρες, πλάκες. Το είδος αυτό προτιμούνταν όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά περισσότερο γιατί παρείχαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.





Γύρω από το σπίτι ένας μεγάλος μαντρότοιχος προστάτευε όλα τα κτίσματα π.χ. φούρνο, κουζίνα, στάβλο για μικρά και μεγάλα ζώα και ένα μικρό τμήμα αυλής. Ήθελα πάντα τα ζώα του να βρίσκονται κοντά του για να μπορεί να τα ελέγχει και να φροντίζει για την αφάλεια και την προστασία τους από ζωοκλοπές και άλλους κινδύνους.





Εκείνο που εντυπωσίαζε περισσότερο ήταν το ασφυκτικό χτίσιμο των σπιτιών. Καθόλου ευρύχωρος χώρος. Στο ίδιο οικόπεδο παρατηρούσες δύο και τρεις οικογένειες  να διαμένουν σε ιδιόκτητα σπίτια με όλους τους βοηθητικούς χώρους.





το σπίτι του ΡιζόπουλουΔεν δικαιολογεί την τάση αυτή η έλλειψη οικοπέδων. Άλλος ήταν ο λόγος. Με τη συγκεντρωτική αυτή τάση απέβλεπαν στην προστασία αλλήλων από ληστές. Από ληστές που παλαιότερα κινούνταν με μεγαλύτερη άνεση και είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος, ιδιαίτερα των κατοίκων της υπαίθρου. Για την ατομική τους προστασία και αυτή των ζώων τους υποχρεώθηκαν να καταστήσουν τα σπίτια τους φρούρια με διπλομπαρωμένες πόρτες.







Σήμερα ο χώρος ανέπνευσε και σπίτια όμορφα με αυλές , ανθόκηπους και δέντρα στολίζουν τον περιβάλλοντα χώρο.


Γενικά σήμερα, η Λάγκα παρουσιάζει εικόνα σύγχρονης πολιτείας.











του Σωτ. Γ. Καλύβα



Ετικέτες

1 σχόλια:

Τη 28 Αυγούστου, 2014 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

an den yphrxan 2-3 ektrwmata poy kapoioi ta lene sygxrona spitia tha htan teleia

 

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα