Λαγκιώτικη Μπινιτσόπιτα - Λάγκα ®

Breaking

Post Top Ad

21 Σεπτεμβρίου 2016

Λαγκιώτικη Μπινιτσόπιτα

ΛάγκαΤρείς μέρες μετά τη γιορτή Πίτας στο χωριό μας και αρκετοί οι τυχεροί που απόλαυσαν την αποκλειστικά Λαγκιώτικη πίτα «Μπινιτσόπιτα».

Μπινίτσα στη Λάγκα έλεγαν το ξινόγαλα. 
Επειδή ήταν πραγματικά πολύ φτωχό χωριό, προσπαθούσαν να φτιάχνουν φαγητά με ό, τι είχαν. Όμως τελικά τα πιο απλά φαγητά είναι και τα πιο εύκολα. 

Η συνταγή που ακολουθεί έχει δημοσιευθεί από την κ. Μαρία Παπαϊωάννου, η οποία είναι η μόνη που την κάνει σήμερα και την έχει διδαχθεί από την γιαγιά της....

Υλικά:

  • 1,5 λίτρα ξινόγαλα
    1 ποτήρι νερό
    2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κουταλάκι αλάτι
    3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
    250 γρ. λιωμένη μαργαρίνη

Οδηγίες:

Τα υλικά είναι για ταψί Νο 32. Εγώ έφτιαξα μεγαλύτερη δόση, οπότε στην φωτογραφία είναι περισσότερα. Μην μπερδευτείτε φίλοι μου. (Το ξινόγαλο είναι τυχαία η φίρμα. Δεν πρόκειται για διαφήμιση)



Λάγκα















Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά, και προσέχουμε το αλεύρι ώστε να πετύχουμε ζύμη πηχτή όσο για λουκουμάδες. Λιώνουμε το βούτυρο.

Λάγκα
Ανάβουμε τον φούρνο μας στην υψηλότερη θερμοκρασία στο γκριλ, βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε μία στρώση ζύμης να καλύψει τον πάτο καλά.

Λάγκα

Βάζουμε το ταψί στην ψηλότερη σχάρα του φούρνου να ψηθεί- χωρίς να καεί. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις στρώσεις της ζύμης.
Λάγκα

Λάγκα
Όταν φτιάξουμε και ψήσουμε το τελευταίο φύλλο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200° C και στις αντιστάσεις πάνω- κάτω, και κόβουμε την πίτα καλά σε ρόμβους.
Λάγκα
Περιχύνουμε με όσο βούτυρο μας περίσσεψε.
Λάγκα
Ψήνουμε περίπου μία ώρα, να ροδίσει.
Λάγκα

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την κόψουμε και σερβίρουμε
Λάγκα
Επειδή η γεύση είναι ασυνήθιστη, θα πρέπει να συνηθίσετε στο "Γεια στα χέρια σας!".
Πιστέψτε μας συμβαίνει κάθε φορά. 
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad