11 Μαρτίου 2021

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί για την Καθαρά Δευτέρα

 Μια συνταγή για πεντανόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί που παρά την απλότητά τους θα ενθουσιάσουν με την υπέροχη γεύση τους όσους τα δοκιμάσουν!!!

Υλικά συνταγής

  • Για τα ντολμαδάκια:
  • 1/4 κιλού (250 γρ.) αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 πακέτο μικρό κουκουνάρια
  • 3/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1-2 κ.σ. αποξηραμένο (προαιρετικά)
  • 1½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το βράσιμο:
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 2-3 πρέζες αλάτι
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα ντολμαδάκια: Αν έχετε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάτε για 3 λ σε κοχλαστό, ελαφρώς αλατισμένο νερό και μετά τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Στη συνέχεια τα μεταφέρετε προσεκτικά σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
  2. Αν έχετε αμπελόφυλλα σε κονσέρβα, τα βγάζετε, τα μεταφέρετε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένετε με μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Αν δείτε ότι είναι πολύ σκληρά ακολουθείτε τη πιο πάνω διαδικασία ζεματίσματος που θα κάνετε και για τα φρέσκα απλώς θα τα ζεματίσετε για 2 αντί για 3 λ. 
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Προσθέτετε και το ρύζι και σοτάρετε για 1 λ ακόμα ανακατεύοντας να γυαλίσει καλά το ρύζι. 
  4. Προσθέτετε το 1½ φλ. ζεστό νερό, τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, τα κουκουνάρια, αλατοπιπερώνετε  και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμισθεί το νερό. Τα αποσύρετε από τη φωτιά. Όταν μισοκρυώσει το μείγμα, βάζετε σε κάθε φύλλο μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση, διπλώνετε τις δύο άκρες και το τυλίγετε σφιχτά. 
  5. Για το βράσιμο: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και στρώνετε μέσα τα ντολμαδάκια σε κύκλους το ένα δίπλα στο άλλο “κολλητά”. Προσθέστε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, το ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει το κύβο λαχανικών ή κότας και λίγο αλάτι. 
  6. Καλύπτετε με ένα πιάτο τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 45-50 λ περίπου. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε αν απαιτείται επιπλέον υγρό και συμπληρώνετε με βραστό νερό.
sintayes.gr

Ετικέτες

1 σχόλια:

Τη 15 Μαρτίου, 2021 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

στην Λάνγγα ποτε δεν κανανε ντολμαδακια αφτα τα μαθατε ποιο μετα

 

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα