Καταλαβαίνουμε όλοι μας, ότι αυτά τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από τα
προηγούμενα λόγω των οικονομικών καταστάσεων που επικρατούν. Παρόλα αυτά εμείς
θα προσπαθήσουμε να σας βάλουμε στο κλίμα, με ένα έθιμο που υπήρχε στο χωριό
και ευτυχώς μερικοί το συνεχίζουν έως και στις μέρες μας, κρατώντας τα ήθη και
τα έθιμα μας.
Το έθιμο αυτό είναι η γουρουνοχαρά.
Γουρουνοχαρά ονομαζόταν η
προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού. Η προετοιμασία αυτή, γινόταν με
εξαιρετική φροντίδα. Τρεις – τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με
τη σειρά ποια ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της.

Μετά το σφάξιμο του γουρουνιού, σειρά έπαιρνα οι νοικοκυρές, οι
οποίες άναβαν φωτιά και έβαζαν το καζάνι. Τοποθετούσαν μέσα, το λίπος του
γουρουνιού, τη «λίγδα», όπως την έλεγαν, σε μικρά κομματάκια και την
έλιωναν. Αφού έλιωνε ένα τμήμα από το λίπος έμεναν στο καζάνι μικρά
κομματάκια από λίπος και κρέας. Πρόσθεταν και τσιγαρισμένα πράσα και έφτιαχναν
τις γνωστές τσιγαρίδες. Αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Στη συνέχεια
ακολουθούσε γιορτή με κρασί ή τσίπουρο.
kalogiroi.gr
0 Σχόλια
Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.