24 Ιανουαρίου 2021

Πίτα με κάστανα και μανιτάρια

Μια ιδιαίτερη συνταγή αλλά πολύ νόστιμη είναι αυτή που σας προτείνουμε. Για όσους έχουν αμφιβολία για το πώς συνδυάζεται το κάστανο σε πίτα και πόσο μάλλον με μανιτάρια, σας λέμε ότι συνδυάζεται και μάλιστα πολύ επιτυχημένα. Η πίτα αυτή ενώ είναι κατά βάση αλμυρή, το καραμελωμένο κρεμμύδι και η απαλή γεύση του σκόρδου δίνει μια απίστευτη γλυκύτητα στην πίτα που ταιριάζει απόλυτα με τον πουρέ κάστανου και τα μανιτάρια. Μη διστάσετε να τη φτιάξετε και την Πρωτοχρονιά στο επίσημο τραπέζι σας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την χειροποίητη ζύμη:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 πακέτο βούτυρο παγωμένο
  • 1 αβγό
  • 6 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
  • 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό για την επάλειψη της ζύμης.

Tip: Εάν δεν έχετε χρόνο για τη χειροποίητη ζύμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  έτοιμο φύλλο σφολιάτας αφού το έχετε ξεπαγώσει προηγουμένως.

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη λιωμένη
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ψίχα ψωμιού
  • 430 γραμμάρια πουρέ κάστανο άγλυκο (1 κουτί)
  • 100 ml κρασί λευκό ή νερό
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση για τη χειροποίητη ζύμη:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, και το βούτυρο μαζί μέχρι να γίνει τρίμμα. Μετά προσθέτουμε το αβγό με το νερό και ζυμώνουμε καλά. Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να παγώσει καλά.  Τη βγάζουμε από το ψυγείο 10 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Εκτέλεση για τη γέμιση:

  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Όχι παραπάνω για να μην καεί το σκόρδο.
  3. Ρίχνουμε το λευκό κρασί ή το νερό (ό,τι προτιμάτε) , χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να εξατμιστεί το νερό (όχι τελείως).
  4. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον πουρέ κάστανο, τη ψίχα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί.
  5. Το αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να κρυώσει.

Στη συνέχεια….

  • Αλείφουμε καλά μια μακρόστενη φόρμα με ελαιόλαδο.
  • Ανοίγουμε τα 2/3 της ζύμης ώστε να χωράει μέσα στη φόρμα και στα τοιχώματα.
  • Ρίχνουμε μέσα όλη τη γέμιση.
  • Με το 1/3 της ζύμης που αφήσαμε στην άκρη, το ανοίγουμε και το τοποθετούμε πάνω στη γέμιση ώστε να την καλύψουμε τελείως.
  • Εάν σας περίσσεψε ζύμη, κόψτε με κουπ-πατ διάφορα σχήματα και με λίγο νερό κολλήστε τα πάνω στο φύλλο.  Συμβουλή: Η ζύμη δε θα φουσκώσει πολύ και δεν πρόκειται να χαλάσει τα σχέδια που θα κάνετε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου έως ότου χρυσίσει από πάνω η ζύμη.
  • Σερβίρεται είτε ζεστό είτε κρύο

Το αποτέλεσμα:


 

Πηγή

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα