Mια πεντανόστιμη καρυδόπιτα μας έρχεται από την Τσαγκαράδα Πηλίου φτιαγμένη με παραδοσιακά υλικά»παρμένα» από την περιοχή βασισμένη σε μια παλιά συνταγή.
Τι θα χρειαστώ
12 αυγά
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. καρύδια τριμμένα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 κ.γ. ξύσμα από περγαμόντο
1 κλωναράκι βανίλια(Τα αρωματικά σποράκια του)
20 γρ. μπέικιν
Το σιρόπι
2 φλ. νερό
2 1/2 φλ. ζάχαρη
φλούδα από 1 πορτοκάλι
φλούδα από 1 λεμόνι(προσέχουμε να πάρουμε το πάνω μέρος της φλούδας.
Να μην την κόψουμε βαθιά και πάρουμε και το άσπρο γιατί πικρίζει)
1 κλωναράκι βανίλιας
Πως το φτιάχνω
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη ,να ασπρίσουν ,να φουσκώσουν καλά και να γίνουν κρέμα. Έπειτα ρίχνουμε τα σποράκια της βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού ή περγαμόντο.
Χτυπάμε για 1′ ακόμα και σταματάμε το χτύπημα. Ρίχνουμε μέσα στο καρύδι, ανακατεύουμε με μια μαρίζ κυκλικά και απαλά από κάτω προς τα πάνω.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο – λίγο τη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, με προσοχή να μην χάσει τον όγκο του.
Βουτυρώνουμε με αγελαδινό βούτυρο και αλευρώνουμε ένα ταψάκι και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κάνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού ,το κλωναράκι βανίλιας προσθέτουμε και τις φλούδες των εσπεριδοειδών, τα αφήνουμε να βράσουν για 4′.
Σιροπιάζουμε το γλυκό μας κρύο με καυτό το σιρόπι.
0 Σχόλια
Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.