07 Απριλίου 2021

Παραδοσιακό «πήξιμο τυριού» από τον Γιάννη Δημητρίου

«Μοιράζομαι μαζί σας το πήξιμο του τυριού.

Όπως το έφτιαχνε ο παππούς με την γιαγιά και ο πατέρας με την μάνα. Η ίδια συνταγή παρασκευής συνεχίζεται.»





Τυρί με πρόβειο γάλα, για να έχει επιτυχία το τυρί πρέπει να
έχουμε: 

καθαριότητα κaι καλής ποιότητας πυτιά και την εποχή που μιλάμε ζωική και
καλύτερη η κατσικίσια και σωστή θερμοκρασία.




Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα αφού το σουρώσουμε σε ψιλό
σουρωτήρι ή τούλι που το ξέρουν πολλοί και το βράζουμε μέχρι να αρχίσει να
φουσκώνει ελεγχόμενο με θερμόμετρο.



Μετά το αφήνουμε να κρυώσει και να φθάσει στους 35 βαθμούς μια
πρακτική λύση είναι το δάχτυλο για τους έμπειρους τυροκόμους.

Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε λίγο γάλα και διαλύουμε την
πυτιά, μετά το προσθέτουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Σκεπάζουμε με ένα πανί και το αφήνουμε 45-50 λεπτά για να
πήξει. Το κόβουμε με μια κουτάλα και το βάζουμε σε ένα πάνινο σακουλάκι
(τσαντίλα) να στραγγίσει.


Μετά το βγάζουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το
αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο.
Αφού το
αλατίσουμε με χοντρό αλάτι -








Giannis Dimitriou

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα