24 Φεβρουαρίου 2021

Ανάρτηση Δασικών Χαρτών - Χρήσιμες πληροφορίες

Xρήσιμες πληροφορίες για τους ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ από στον συγχωριανό μας 
Φώτη Ριζόπουλο


 ΕΡΩΤΗΣΗ : ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ? 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ 15/1  ΦΛΩΡΙΝΑ 22/1   ΓΡΕΒΕΝΑ 29/1  ΚΟΖΑΝΗ 12/2

ΕΡΩΤΗΣΗ : ΠΟΤΕ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ.         ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ?

Η προθεσμία για την υποβολή μιας αντίρρησης στην ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μόνον 105 ημερολογιακές ημέρες δηλ. μέχρι τις 13 Μαίου (και 20 επιπλέον ημέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού δηλ. 2 Ιουνίου).

Αμέσως μετά, για τις περιοχές που δεν θα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης κυρώνεται, καθίσταται οριστικός και αναρτάται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Δασική έκταση σημαίνει ΤΕΛΙΚΑ ότι είναι Δημόσια έκταση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όποιος έχει ένα γεωτεμάχιο (ή σπίτι κλπ) που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον δασικό χάρτη και ο ιδιοκτήτης του δεν υποβάλλει αντίρρηση στην διαδικασία της ανάρτησης του δασικού χάρτη, από την στιγμή που θα κυρωθεί αυτός ο χάρτης, ο ιδιοκτήτης αυτού του γεωτεμαχίου:

1.  Δεν θα μπορεί πλέον να το πουλήσει,

2.  Δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει ούτε καν στα παιδιά του,

3.  Δεν θα μπορεί να πάρει καμία αγροτική επιδότηση (γιατί το γεωτεμάχιο του       θα θεωρείται πλέον δασική έκταση),

4.  Στην ανάρτηση του Κτηματολογίου που θα γίνει αμέσως μετά τους δασικούς χάρτες, το Ελληνικό Δημόσιο θα φαίνεται ως ιδιοκτήτης και αυτός που το κατέχει θα πρέπει να αποδείξει (με πολύ δύσκολο τρόπο) ότι αυτός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

Ο πολίτης δηλαδή που δεν θα υποβάλλει αντίρρηση για μια ιδιοκτησία του που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον αναρτημένο δασικό χάρτη, θα μπει σε μια μεγάλη ταλαιπωρία και περιπέτεια, με άγνωστο τέλος.

Σημειώνεται επίσης ότι, αν κυρωθεί ένας δασικός χάρτης, αλλάζει μόνον μετά από εκδίκαση σχετικής αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια διαδικασία που, εκτός από μεγάλο κόστος, απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής, ενώ η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πιθανότητες του να κερδίσει ο πολίτης μια υπόθεση εκεί, είναι ελάχιστες.

ΕΡΩΤΗΣΗ : ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΑΣΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ?

Οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν δύο πράγματα:

α. Πρώτα από όλα να ενημερωθούν για το εάν ιδιοκτησίες τους φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα.

Ο καθένας θα πρέπει να ενδιαφερθεί από μόνος του για να δει εάν η ιδιοκτησία του έχει χαρακτηριστεί σαν δασική ή χορτολιβαδική, γιατί δεν αποστέλλονται ατομικά ειδοποιητήρια.

Όσοι πολίτες έχουν πρόσβαση στο internet και μπορούν να εντοπίσουν τις ιδιοκτησίες τους πάνω στους αναρτημένους ορθοφωτοχάρτες, μπορούν να κάνουν και μόνοι τους αυτόν τον έλεγχο, κάνοντας αναζήτηση στην ειδική ιστοσελίδα που θα έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης.

Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό επιστήμονα όπως είναι οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί, που κατέχουν το αντικείμενο και έχουν την τεχνογνωσία για να τους βοηθήσουν.

Από τη στιγμή που αποδειχτεί ότι κάποιες από τις ιδιοκτησίες τους έχουν πρόβλημα με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν σχετική αντίρρηση.

Εάν κάποιος δεν κάνει τις παραπάνω ενέργειες έγκαιρα, χάνει τη δυνατότητα να υποβάλλει αργότερα ένσταση και θα πρέπει να κινηθεί δικαστικά, που είναι διαδικασία χρονοβόρα και πολυδάπανη με αμφισβητήσιμο αποτέλεσμα. Έτσι εάν υποβάλλει τις αντιρρήσεις του μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα είναι πιο εύκολο να ανατρέψει το Δασικό χαρακτήρα και με μικρότερο κόστος, ενώ αργότερα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στην ανάρτηση του Κτηματολογίου

ΕΡΩΤΗΣΗ : ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ ?

Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το γεωτεμάχιο δεν ήταν αλλά δεν είναι ούτε και σήμερα δασική έκταση. 

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εξέταση παλαιότερων και σύγχρονων Α/Φ από ειδικούς στην Φωτοερμηνεία.

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΜΕ ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑ ή ΑΠΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ή ΤΈΛΟΣ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΛΙΓΑ ΕΞΟΔΑ.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο έτος 1945 (που αντιστοιχεί στο πρώτο γράμμα του χαρακτηρισμού). Τι εννοώ με αυτό : Το 1945 δεν υπήρχαν τα μηχανικά μέσα καλλιέργειας που υπάρχουν σήμερα και οι αγροτικές εργασίες γινότανε χειρωνακτικά με αποτέλεσμα στις ΑΦ του 1945 να μην διακρίνεται καλά μονοσκοπικά η γεωργική χρήση. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται τρισδιάστατη στερεοσκοπική φωτοερμηνεία ώστε να εντοπιστούν

ΕΡΩΤΗΣΗ : ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ  ?

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι εάν απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό που αναφέρθηκε πριν, θα μπορεί να τον εκπροσωπήσει και στις επιτροπές που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις και θα προβάλλει για λογαριασμό του τα κατάλληλα επιχειρήματα. Εξάλλου πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη εμπειρία από το Κτηματολόγιο για το λόγο ότι Δασικοί χάρτες και Κτηματολόγιο είναι αλληλένδετα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Φώτιος Χαρ. Ριζόπουλος

Διπλ. Τοπογράφος Μηχανικός

Πρόεδρος Σ. Τοπογράφων Δυτ. Μακεδονίας

rizopoulos.gr

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα