26 Φεβρουαρίου 2021

Πίτα κασιάτα: Εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα από το Μέτσοβο, με 4 μόνο υλικά, για να φάτε κάτι στα γρήγορα

 Η τυρόπιτα Μετσόβου ή αλλιώς Κασιάτα είναι μία παντανόστιμη συνταγή και πρόκειται να ξετρελάνει μέχρι και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη.


Είναι μια πλούσια πίτα, με ιδιαίτερη τεχνική στην παρασκευή και βασικό συστατικό της τη φέτα, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία της (κάσιου = τυρί).

Υλικά

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250-300ml νερό (ανάλογα με το αλεύρι)
250γρ. φέτα, θρυμματισμένη
½ φλιτζάνι βούτυρο πρόβειο λιωμένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή μίγμα τους μισό-μισό
1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μικρή λεκάνη βάζετε το αλεύρι, σταδιακά προσθέτετε νερό και ζυμώνετε δυνατά με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική ζύμη. Απλώνετε τη ζύμη σε ένα τετράγωνο ρηχό σκεύος για να πάρει το σχήμα του, φροντίζοντας το πάχος της να μην ξεπερνάει τα 2εκ. Από πάνω σκορπίζετε τη φέτα να πάει παντού. Ραντίζετε με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο ή το μίγμα τους.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις. Πιάνετε τη μία γωνία και τη φέρνετε στο κέντρο της ζύμης, δημιουργώντας ένα τρίγωνο με την κορυφή του στο κέντρο της ζύμης. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 3 γωνίες σχηματίζοντας ένα νέο τετράγωνο και φροντίζετε τελικά η ζύμη να έχει πάχος περίπου ένα δάχτυλο.

Ζυμώνετε με δύναμη και απλώνετε ξανά τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως στο τετράγωνο σκεύος, ραντίζοντας και πάλι με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Φέρνετε και πάλι τις γωνίες στο κέντρο, δημιουργώντας ένα νέο τετράγωνο και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο ή μίγμα τους και ζυμώνετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία ακόμη δύο φορές (συνολικά 4 νέα τετράγωνα, 4 ζυμώματα, 4 λαδώματα).

Την τελευταία φορά, αφού δημιουργηθεί το νέο τετράγωνο, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένο ταψί, πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του και ραντίζετε με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, να ψηθεί μέχρι το κέντρο και να γίνει τραγανή.

Υπάρχουν και πιο σύνθετες παραλλαγές της, με περισσότερα «ξαναζυμώματα», που φτάνουν ή ξεπερνούν τα δέκα.

Το καλό πρόβειο βούτυρο της πρωτότυπης συνταγής είναι υπεύθυνο για το μεθυστικό της άρωμα και την τραγανή υφή της.


Πηγή

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το lagka.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές μας, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Το lagka.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψή μας.

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα